Oud seinhuisje verhuist van Hoofdstation naar museumspoorlijn Stadskanaal

Het seinhuisje bij het Hoofdstation
Het seinhuisje bij het Hoofdstation © STAR
Een seinhuisje dat al bijna honderd jaar bij het Groninger Hoofdstation staat, verhuist binnenkort naar het station van museumspoorlijn STAR in Stadskanaal.
Het seinhuisje, dat vermoedelijk is gebouwd in 1929, werd gebruikt als coördinatiepunt voor het veilig rangeren van de treinen op het opstelterrein.
Het gebouwtje stond op het spoorwegemplacement naast de bekende draaischijf waarmee treinen konden worden gekeerd. Tot halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw deed het huisje nog dienst.
Het seinhuisje bij het opstelterrein in Stad in vroeger jaren
Het seinhuisje bij het opstelterrein in Stad in vroeger jaren © STAR
Door de herstructurering van het emplacement moet het gebouwtje worden gesloopt. Er komen extra sporen en daarnaast legt ProRail een reizigerspassage, fietstunnel en busonderdoorgang aan.

Soortgelijk huisje

De STAR heeft haar oog laten vallen op het huisje omdat vroeger nagenoeg dezelfde huisjes stonden in onder meer Ter Apel, Ter Apelkanaal en Musselkanaal.
Het huisje moet tot de grond toe worden afgebroken en dan weer worden opgebouwd bij het historische station van Stadskanaal. Dat kan allemaal door een subsidie van 9740 euro van het Prins Bernhard Cultuur Fonds.
De STAR is blij met de gulle gift. 'Het is nog niet helemaal rond hoe we het huisje naar Stadskanaal kunnen verhuizen, maar met dit geld kunnen we het wel doen. Het huisje past ook heel goed bij ons'.
Het seinhuisje moet worden gesloopt
Het seinhuisje moet worden gesloopt © STAR
De STAR heeft het momenteel moeilijk doordat de treinen in het voorjaar niet kon rijden vanwege de coronacrisis. Inmiddels rijden de oude stoomtreinen wel weer.

Meer projecten krijgen geld

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft behalve aan de STAR ook geld geschonken aan de gemeente Appingedam (restauratie historische regenwaterbak), kerk Borgsweer (restauratie), Monumentenwacht Groningen (inspectiebus), Groninger Polder Molens (restauratie Noordermolen), Borg Verhildersum, Fraeylemaborg, hervormde kerk in Nieuwe Pekela, Streekhistorisch Centrum Stadskanaal, Veenkoloniaal Museum en Museum Borg Nienoord.