'Den Haag, maak lokale participatie bij zonneparken juridisch afdwingbaar'

Een illustratie van het zonnepark
Een illustratie van het zonnepark © RTV Noord
Burgerparticipatie bij de ontwikkeling van zonneparken moet juridisch worden vastgelegd. Dat zegt Hielke Westra, wethouder in de gemeente Westerkwartier en voorzitter van de stuurgroep Regionale Energiestrategie Groningen.
In de Regionale Energiestrategie moeten de provincie, de Groningse gemeenten en twee waterschappen tot een gezamenlijk plan komen voor hun bijdrage aan het nationale plan om in 2030 tot ruim 35 terawattuur aan duurzaam opgewekte energie te komen.

Onderzoek

Voor de ontwikkelaars van die zonneparken is het lucratieve handel. Maar van de verdiensten zien de inwoners van gemeenten in Noord-Nederland nauwelijks iets terug, blijkt uit onderzoek van RTV Noord, in samenwerking met RTV Drenthe, Omrop Fryslân en RTV Oost.
Westra herkent het beeld wel dat lokale participatie maar moeilijk van de grond komt. 'Als Groningse overheden zeggen wij tegen het Rijk: maak lokale participatie nou juridisch afdwingbaar. Dat kan alleen in Den Haag gebeuren.'
Op dit moment is dat nog niet het geval. Het klimaatakkoord noemt wel het streven dat de helft van duurzame stroomproductie in handen is van bewoners. Maar dat is niet bindend op dit moment.

Gemeenten zelf aan de slag

Wel ziet Westra dat verschillende gemeenten zelf bezig zijn om lokale participatie tot stand te brengen. Zo wil de Westerwolde dit in lokale verordeningen vastleggen, wil de gemeente Groningen zelf zonneparken ontwikkelen en wil Westerkwartier niet eerder met initiatiefnemers om tafel zitten dan dat er een goed plan voor lokale inwonersparticipatie op tafel ligt.
'Er zijn diverse smaken waarop gemeenten dat nu zelf kunnen regelen, maar het zou goed zijn als dit ook landelijk wordt vastgelegd.'