Mannen uit Amersfoort verdacht van reeks inbraken in het Noorden

Een willekeurige schroevendraaier
Een willekeurige schroevendraaier © Flickr
Het is dinsdag 11 februari als een inwoner van Marum ziet hoe twee mannen een geparkeerd bedrijfsbusje proberen open te breken. Hij belt de politie en geeft het kenteken door van het bestelbusje waarmee ze wegrijden. Ze worden bij Hardenberg aan de kant gezet.
De twee verdachten, een man van 22 en een van 31 uit Amersfoort, stonden vandaag voor de rechter. Ze ontkennen inbrekers te zijn. Beide verdachten komen al sinds hun twaalfde en dertiende in aanraking met justitie.

'Gereedschap was gekocht'

In het busje vond de politie op die bewuste dag in februari veel gestolen gereedschap. Het was ontvreemd uit Boerakker, Eelderwolde en het Friese Wergea. Voorin lagen twee schroevendraaiers die mogelijk bij de mislukte kraak in Marum waren gebruikt.
De oudste verdachte zegt dat hij het aangetroffen gereedschap die dag had gekocht. De officier van justitie gelooft dit niet. De tijd tussen de inbraken en de aanhouding was daarvoor te kort.

Zoekt het criminele milieu op

De jongste verdachte zei dat hij er niets mee te maken had. Hij zou te ziek zijn om op roverspad te gaan. Hij was net geopereerd aan zijn amandelen. 'Dan snap ik niet waarom u de reis naar het Noorden maakt', zei de officier tegen de Amersfoorter
De jongere verdachte staat in de top drie van de veelplegerslijst. Hij zoekt het criminele milieu doelbewust op en wil geen hulp. Het Openbaar Ministerie wil dat hij een veelplegersmaatregel krijgt opgelegd. Hierdoor krijgt hij twee jaar lang een behandeling in de gevangenis.

Rechte Pad

De oudste lijkt sinds hij een gezin heeft langzamerhand op het rechte pad te komen. Het OM eiste daarom een werkstraf van 180 uur en een contactverbod met de medeverdachte.
De rechter doet over twee weken uitspraak.