PvdD ontstemd over nieuwbouw kippenschuur in Kiel-Windeweer

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) is ontstemd over de plannen voor nieuwbouw op de plek waar vorig jaar juli 100.000 kuikens omkwamen in een brand in Kiel-Windeweer.

Om die reden stelt de fractie vragen aan Gedeputeerde Staten (GS).

Aanpassing in bedrijfsvoering

Volgende de PvdD mag het bedrijf door een aanpassing in de bedrijfsvoering aanzienlijk uitbreiden.

'Waar voorheen twee stallen stonden, met elk 50.000 kuikens, worden nu vier stallen gebouwd. Waar eerst ruim 22 kippen per vierkante meter werden gehouden, worden dat er nu ruim 15. Omdat dit een minieme verhoging van het dierenwelzijn betekent, mag het bedrijf uitbreiden boven de provinciale norm van 4 hectare', stelt de partij.

Fractievoorzitter Ankie Voerman: 'Op deze wijze is het wel makkelijk om een bedrijf uit te breiden. Geef de kuikens iets meer ruimte en een handje stro om in te pikken, en men krijgt fiat van de provincie om het bouwperceel te vergroten.'

Stank en fijnstof

Volgens de PvdD hebben omwonenden sinds de bouw van het bedrijf in 2012 last van stank en fijnstof. De fractie vraagt zich af hoe de provincie rekening gaat houden met die omwonenden.

De PvdD stelt bovendien dat er nog steeds van alles mis is met de brandveiligheid van stallen. 'De twee afgebrande schuren waren volgens de aannemer naar hoge brandveiligheid standaarden gebouwd. Toch ging het gruwelijk mis.'

Lees ook:
- Kunnen de afgebrande kippenschuren in Kiel-Windeweer worden herbouwd?
- Cel- en taakstraf voor brandstichting kippenschuren Kiel-Windeweer

Meer over dit onderwerp:
112nieuws brand
Deel dit artikel:

Recent nieuws