Krijgt Schier een nieuwe weg?

Hier moet de nieuwe weg komen
Hier moet de nieuwe weg komen © Harm Carrette
Dinsdagavond neemt de gemeenteraad van Schiermonnikoog een besluit over de komst van een nieuwe weg op het eiland. Maar een groep eilanders staat recht tegenover het gemeentebestuur. Er is verzet tegen dit plan.
Dinsdagavond neemt de gemeenteraad van Schiermonnikoog een besluit over de komst van een nieuwe weg op het eiland. Een groep eilanders verzet zich tegen de weg die dwars door de natuur komt te liggen.
De gemeente Schiermonnikoog wil het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad uitbreiden. Daarvoor moet een nieuwe weg worden gerealiseerd. De nieuwe route langs het dorp moet zorgen voor minder verkeersoverlast in het dorp, omdat ook de busremise (stelplaats) dan kan verhuizen naar het uitgebreide bedrijventerrein.

Door een stuk natuur

De weg komt dwars door de Banckspolder te liggen, een stuk natuur.
Dat stuit een aantal eilanders tegen de borst. Zij vinden het niet kunnen dat de weg door ongerepte polder komt te liggen. Ook het zicht op het dorp zou belemmerd worden.
De afgelopen tijd verzamelden actievoerders handtekeningen van tegenstanders. Die petitie is inmiddels meer dan 450 keer ondertekend.

Alternatieve locaties

De raad discussieerde eerder over het plan. Die zien ook nog haken en ogen. De achterban van een aantal politieke partijen schaart zich achter de actievoerders. Dat maakt het punt lastig voor de politiek op het eiland.
Het lijkt erop dat de raad eerst meer draagvlak wil en ook nog meer alternatieve locaties onderzocht wil hebben voordat er een definitief besluit over de uitbreiding genomen kan worden. Inwoners moeten meer betrokken worden bij de plannen.

'Niet gehoord'

De initiatiefnemers van de petitie vinden dat de inwoners niet gehoord zijn over de plannen.
Het college heeft eerder al laten weten dat de plannen niet in beton gegoten zijn en dat het gaat om een ‘denkrichting’ die het college wil inzetten. De inwoners zouden in een vervolgstadium bij de plannen worden betrokken.
Dinsdagavond beslist de raad of het college door mag gaan met de plannen. Voorafgaand aan de raadsvergadering worden ook de handtekeningen overhandigd aan de gemeente Schiermonnikoog.