4 Mijl gaat dit jaar niet door, wel een alternatief

De 4 Mijl van Groningen tijdens een eerdere editie
De 4 Mijl van Groningen tijdens een eerdere editie © Jos Schuurman/FPS
Het grootste hardloopevenement van Groningen gaat vanwege de coronacrisis dit jaar niet door. De 34ste editie van de 4 Mijl wordt pas in 2021 gelopen.
Hoofdsponsor zorgverzekeraar Menzis 'staat, evenals de gemeente Groningen en andere betrokkenen, volledig achter de beslissing om de editie van dit jaar te annuleren. Met het oog op alle protocollen in verband met Covid-19 is het niet realistisch om het bij lopers en toeschouwers populaire evenement op zondag 11 oktober 2020 op veilige én feestelijke manier te laten verlopen', schrijft de organisatie.
Aan het hardloopevenement doen jaarlijks zo'n 20.000 mensen mee.

'Bijdrage leveren aan terugdringen corona'

'De afgelasting is teleurstellend voor iedereen, maar veiligheid en gezondheid staan voorop', aldus Johan Meijer namens de organisatie. 'Het is vanzelfsprekend dat wij in deze zorgelijke tijd onze bijdrage willen leveren aan het terugdringen van het coronavirus. Iedereen begrijpt dat.'
De organisatie wijst daarbij ook naar de Lopend Vuur-stemming bij RTV Noord vorige maand. 'Die wees eerder uit, dat maar liefst 88 procent van de circa 5.000 stemmers het eens was met de stelling Laten we de 4 Mijl maar een jaartje overslaan.'

Virtuele editie

Wel komt er een alternatief voor de 4 Mijl in oktober dit jaar. In een 'virtuele editie' kunnen hardlopers op een zelfgekozen plaats en tijdstip 4 mijl (iets meer dan 6,4 kilometer) hardlopen, om zo toch de 4 mijl af te leggen. Dat zou bijvoorbeeld geregistreerd kunnen worden door een sport-app op de telefoon. De organisatie wil er pas later meer informatie over naar buiten brengen.
De 34ste échte editie wordt nu gehouden op zondag 10 oktober 2021.