Instellingen

Alle 63 opgepakte boeren Drents protest weer vrij (update)

Politie en ME bij het protest
Politie en ME bij het protest © ANP
De politie heeft in totaal 63 personen, waaronder zeven minderjarigen, opgepakt nadat ze woensdagochtend de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster blokkeerden met landbouwvoertuigen en auto's. Aan het einde van de middag werden ze weer vrij gelaten.
Demonstraties met tractoren zijn in Drenthe momenteel niet toegestaan, net als in onze provincie en in Friesland.
De arrestanten zijn geïdentificeerd en daarna verhoord. Ze krijgen een bekeuring van 390 euro. De opgepakte minderjarigen worden doorverwezen naar HALT. Alle arrestanten hebben het politiebureau inmiddels verlaten.
Volgens RTV Drenthe accepteren de meesten de opgelegde boete van 390 euro, wegens het demonstratieverbod, niet, maar kiezen ervoor de zaak op 19 november te laten voorkomen bij de kantonrechter in Assen. Dat lieten zij na hun vrijlating weten. Een enkeling heeft de schikking wel geaccepteerd.
Na de arrestatie van de 63 actievoerders kwamen veel mensen naar het politiebureau in Assen. Daarbij zijn 29 bestuurders van trekkers en andere voertuigen bekeurd. Ook zij hebben een bekeuring gekregen van 390 euro.

Meer trekkers

In Assen staan inmiddels volgens RTV Drenthe zo'n tweehonderd mensen vlak bij het politiebureau. Ook worden op sommige plekken trekkers die naar Assen willen tegengehouden. Naast steunende boeren komen ook Assenaren kijken bij het politiebureau.
De boeren die worden vrijgelaten worden onder luid applaus ontvangen door de mensenmenigte. Het gaat er volgens verslaggever Jasmijn Wijnbergen gemoedelijk aan toe.
Farmers Defence Force roept mensen op om naar Assen te komen. 'We roepen alle agrarische belangenbehartigers op om hun bestuurders hierheen te sturen. Als je een tenminste een beetje hart voor je zaak hebt', aldus de actiegroep.

Niet iedereen aangehouden

Niet iedereen kon worden aangehouden, zegt politiechef Gery Veldhuis tegen RTV Drenthe. 'We hebben met de beschikbare mankracht de aanhoudingen kunnen doen, die mogelijk waren. Zoals dat vaker gaat bij massale bijeenkomsten, moeten we kiezen. En dat hebben we ook gedaan.'
Volgens Veldhuis verliep alles rustig.

Politie en ME

Volgens RTV Drenthe-verslaggever Jasmijn Wijnbergen werden de boeren aangehouden nadat ze zich hadden teruggetrokken op het terrein van een loonwerkersbedrijf. 'Ze werden ingesloten door politie en ME, waarna de arrestaties verricht zijn.' De politie heeft de weg naar de afvalverwerker tijdelijk afgesloten om te voorkomen dat meer mensen zouden komen.
Er staan volgens haar nog meerdere politiebusjes bij het terrein.
Dit bericht is aangevuld met quotes van de politie en met meer informatie.