Eerste Kamer gaat akkoord met herindeling Eemsdelta, of Eemsmond?

De fusie van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum is definitief. Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer is voor de herindeling. Alleen de PVV, die vijf zetels heeft in de Senaat, stemde tegen.

De partij vindt dat er onder de inwoners een referendum had moeten plaatsvinden over de fusie.

Eemsmond?

De Eerste Kamer plaatste een bericht op Twitter over het akkoord, maar noemde daarbij per ongeluk een verkeerde gemeentenaam:

De Groningse gemeente Eemsmond bestond tot 2019 en is anderhalf jaar geleden opgegaan in de nieuwe gemeente Het Hogeland. Het Twitterbericht heeft weinig waarde: in de officiële stukken staat gewoon Eemsdelta.

Zorgen om tekorten

De PVV maakte zich ook zorgen om de financiële toekomst van Eemsdelta, waar een tekort van ruim zes miljoen euro wordt verwacht: 'Er is nu al sprake van een valse start met grote financiële tekorten. We moeten ook de illusie loslaten dat herindelingen financiële tekorten kunnen oplossen', zegt PVV-senator Alexander van Hattem.

Volgens minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken wordt het tekort niet veroorzaakt door de herindeling zelf, maar door andere factoren. De fusie kan daarbij een helpende hand bieden: 'Een zekere omvang kan echt helpen om gemeenten minder kwetsbaar te maken en om ook voor hun inwoners een grotere mate van specialisatie te bereiken', zegt Ollongren.

De gemeenten zelf lieten eerder ook al weten dat de tekorten vooral worden veroorzaakt door het sociaal domein. Het Rijk geeft te weinig geld om de uitgaven voor jeugdzorg, de Wmo en de participatiewet uit te voeren. Vorige week donderdag protesteerden wethouders hiertegen bij de Tweede Kamer in Den Haag. Zij eisen meer geld uit Den Haag.

Lees ook:
- Tekort voor nieuwe gemeente Eemsdelta nog groter
- Wethoudersprotest verloopt gemoedelijk: met kopje koffie en gebakje

Meer over dit onderwerp:
herindeling
Deel dit artikel:

Recent nieuws