Gemeenten krijgen miljoen euro subsidie voor hulp bij verduurzaming

De werklocatie in Veele krijgt zonnepanelen op het dak
De werklocatie in Veele krijgt zonnepanelen op het dak © ANP
De gemeenten Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum en Westerkwartier krijgen samen 1 miljoen euro subsidie van het Rijk om woningeigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun woning.
Het geld zal voornamelijk worden gebruikt om energiecoaches op te leiden, die in de regio zullen worden geworven. De coaches schuiven vervolgens na hun opleiding aan bij verschillende dorpssessies, die inwoners kunnen bijwonen om meer te weten te komen over energiebesparing.

Ondersteuning

Inwoners kunnen volgens de gemeenten ook ondersteuning krijgen bij het vinden van de juiste subsidies en leningen, voor bepaalde ingrepen aan een woning of in de wijk. Lokale ondernemers moeten hier een verbindende rol in gaan spelen.
'Deze subsidie biedt inwoners met een hoge energierekening en een minder goed geïsoleerd huis de mogelijkheid om met behulp van onafhankelijke deskundigheid snel de eerste stappen te maken in het besparen op het energieverbruik en daarmee een minder hoge energierekening', stelt wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier.