100 bedden voor piekopvang internationale studenten, ondanks corona

De gemeente Groningen, Hanzehogeschool en RUG stellen vanaf 15 augustus honderd bedden beschikbaar voor de piekopvang van internationale studenten.

Ondanks de coronacrisis verwachten de instellingen toch extra opvang nodig te hebben aan het begin van het nieuwe studiejaar.

De bedden staan in de Kornoeljeflat in de Groningse wijk Selwerd, en zijn tot 15 oktober beschikbaar. Afgelopen jaar stonden er nog 300 bedden in de piekopvang, verdeeld over drie flats.

Uitwisselingsstudenten komen niet

De Kornoeljeflat wordt normaal gesproken gebruikt voor de huisvesting van uitwisselingsstudenten. Die zijn er begin komend studiejaar echter amper: 'Veel exchange-programma's van de Hanzehogeschool en de RUG gaan in het eerste semester niet door', stelt de gemeente Groningen.

Tegelijk lijkt het aantal studenten dat zich aanmeldt voor een visumaanvraag niet veel af te wijken van eerdere jaren. 'Studenten stellen het maken van een definitieve keuze, ofwel het inschrijven en betalen van collegegeld, wel enigszins uit', zegt de gemeente.

'Meer structurele huisvesting'

Volgens een woordvoerder van de Groningse wethouder Van der Schaaf zijn er dit jaar minder bedden nodig dan afgelopen jaar, omdat er inmiddels meer structurele huisvesting is voor studenten in Stad. 'De gevolgen van de coronacrisis spelen daarin ook mee.'

De 100 bedden moeten daarom genoeg zijn. 'Als blijkt dat er meer bedden nodig zijn, gaan we de situatie opnieuw bekijken.'

Studenten hoeven volgens de woordvoerder niet bang te zijn dat ze, net als in 2018, in tenten opgevangen worden.

Corona

In de piekopvang worden door studentenhuisvester SSH de corona-instructies van de regering opgevolgd, om mogelijke besmettingen te voorkomen.

Kosten onbekend

Over de kosten van de noodopvang doet de gemeente geen uitspraken. 'Dat hangt onder meer af van het aantal studenten dat van de opvang gebruik gaat maken.

Lees ook:
- Noodflat en slaapzalen voor buitenlandse studenten nog niet leeg
- Noodopvang voor internationale studenten gaat 49 euro per week kosten
- Alles over de coronacrisis

Meer over dit onderwerp:
groningen-stad onderwijs RUG studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws