Rechter buigt zich vandaag over verbod op trekkers bij boerendemonstraties

Twee trekkers, ondanks het verbod, afgelopen maandagavond in Stad.
Twee trekkers, ondanks het verbod, afgelopen maandagavond in Stad. © ProNews
Farmers Defence Force (FDF) en de Veiligheidsregio Groningen treffen elkaar donderdagochtend om half tien voor de rechtbank in Groningen. De boerenactiegroep eist dat het verbod op het gebruik van trekkers en andere voertuigen bij demonstraties van tafel gaat.
Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en daarmee ook voorzitter van de veiligheidsregio, kondigde het - tijdelijke - verbod af, nadat het bij diverse demonstraties in zijn ogen uit de hand was gelopen. De boeren van FDF bestrijden dat en vinden dat zij de openbare orde niet in gevaar hebben gebracht. Bovendien vinden zij het verbod een aantasting van het grondwettelijke recht op demonstreren.
Friesland en Drenthe volgden al snel en kondigden ook dit verbod af. Op grond daarvan greep de politie woensdagochtend bij Wijster in toen een groep boeren de toegangsweg van afvalverwerker Attero blokkeerde met hun voertuigen. 63 demonstranten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Assen. De meesten van hen werden na verhoor met een bekeuring naar huis gestuurd.

Verlenging trekkerverbod

Schuiling maakte woensdag aan het eind van de middag bekend waarschijnlijk het verbod op trekkers bij demonstraties te verlengen. Aanleiding is de gang van zaken in Zeeland. Daar brak landbouwminister Carola Schouten op advies van de politie een werkbezoek af nadat boeren lucht hadden gekregen van haar komst en haar wilden komen opzoeken.

Eiwitrijk

De boeren zijn boos op de minister vanwege haar plannen voor het aanpassen van het veevoer. Schouten wil dat de boeren geen eiwitrijk krachtvoer meer gebruiken omdat daarmee de uitstoot van stikstof omlaag gaat. Volgens de boeren gaat dit ten koste van de melkopbrengst en van de gezondheid van hun koeien.