Nieuwe westelijke ring hoeft niet te vrezen voor meerkosten zuidelijk broertje

De extra kosten voor de zuidelijke ringweg in Stad worden niet gedekt uit het geld dat beschikbaar is voor de verbouwing van de westelijke ringweg. De meerprijs van de verbouwing moet volledig betaald worden met het geld dat oorspronkelijk beschikbaar was voor de aanleg van de Zuiderzeelijn.

Gedeputeerde Fleur Gräper bevestigde dat woensdagavond tijdens een bijeenkomst van een afvaardiging van de gemeenteraad van Groningen. De aanleg van de nieuwe westelijke ringweg kost naar verwachting 140 tot 225 miljoen euro. De bouw begint als de nieuwe zuidelijke ringweg op zijn plek ligt.

Extra kosten ring niet vanuit gemeentepot

Ook de gemeente Groningen hoeft niet te vrezen dat de extra kosten gaan drukken op diens begroting. 'Dat herhaal ik nog maar eens', zegt wethouder Philip Broeksma (GroenLinks). De provincie Groningen is verantwoordelijk voor de financiële gevolgen van het project.

Vertraging ten koste van andere projecten

Door vertraging in de aanleg van de nieuwe zuidelijke ringweg lopen de kosten van dat project hoger op dan oorspronkelijk gedacht.

De vertraging gaat mogelijk ten koste van andere infrastructurele projecten, zoals de verdubbeling van de N33 naar Appingedam, de aanleg van spoor naar Stadskanaal en de tweede en derde fase van de Wunderline. Dat is de spoorlijn richting Bremen: het is nu nog de bedoeling dat er sneltreinen gaan rijden naar die Duitse stad.

Hoogte bedrag nog niet bekend

De exacte extra kosten voor de verbouwing van de zuidelijke ringweg zijn nog niet bekendgemaakt. De gemeenteraad werd daar achter gesloten deuren over bijgepraat. 'Dat betreft bedrijfsgevoelige informatie', verklaart gedeputeerde Gräper die keuze.

De SP, Partij voor de Dieren en 100% Groningen boycotten het besloten gedeelte van de vergadering: PVV en Student&Stad waren helemaal niet aanwezig. Enkele oppositiepartijen in Provinciale Staten weigerden eerder woensdag ook aanwezig te zijn bij het besloten gedeelte van de vergadering, waarin verder werd uitgeweid over de kosten.

Gedeputeerde Gräper en wethouder Broeksma verwachten de buitenwereld 'binnen enkele weken' meer duidelijkheid te kunnen geven over de meerkosten van de nieuwe zuidelijke ringweg.

Lees ook:
- Meerdere grote projecten onzeker door kostenoverschrijding Ring Zuid

Meer over dit onderwerp:
zuidelijke_ringweg
Deel dit artikel:

Recent nieuws