Moet de Nedersaksenlijn vrezen voor ringwegstrop? 'Onaanvaardbaar als wij opzij geschoven worden'

De Stichting Nedersaksenlijn maakt zich grote zorgen dat de meerkosten van de zuidelijke ringweg de doodsteek betekenen voor de aanleg van de spoorlijn van de stad via Stadskanaal naar Twente.

'Een enorme economische kans voor de regio dreigt door Gedeputeerde Staten van Groningen voor jaren onder het asfalt van de stad te worden gewalst', schrijft de stichting in een persverklaring.

'Ook een mentale opkikker voor oostelijk en zuidelijk Groningen dreigt door de verantwoordelijk gedeputeerde Fleur Gräper geplet te worden onder de meerkosten van de zuidelijke Ringweg Groningen.'

Zuiderzeelijngelden

Omdat de stroppenpot van 134 miljoen euro niet toereikend blijkt om de meerkosten op te vangen van de verbouwing van de Ring Zuid, moet er geld worden onttrokken aan andere projecten.

Het gaat dan specifiek om projecten die, net als de Ring Zuid, worden gefinancierd uit het zogeheten Regio Specifiek Pakket, de compensatie van het rijk voor het afblazen van de Zuiderzeelijn. Ook het Groningse deel van de Nedersaksenlijn zou deels daaruit worden betaald.

'Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar'

Het is nog niet bekend welke projecten worden geschrapt of vertraagd door het Ring-debacle, maar de Nedersaksenlijn is een kandidaat.

'Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar', zeggen de aanjagers van het spoorproject dat door drie provincies loopt.

'Het bestuur van de Stichting Nedersaksenlijn kan zich niet voorstellen dat een gedeputeerde voor de hele provincie Groningen, de zo vurig gewenste doorontwikkeling van een groot deel van die provincie, maar ook een project met zo’n enorm bovenregionaal draagvlak als de Nedersaksenlijn gewoon opzij schuift omdat anders de Ringweg Zuid van Groningen niet rond komt.'

Het stichtingsbestuur maakt zich daarom met de andere partijen achter de Nedersaksenlijn sterk om ervoor te zorgen dat de meerkosten van een wegenbouwproject in de stad Groningen niet ten koste gaan van dit spoorwegproject.

Lees ook:
- Meerdere grote projecten onzeker door kostenoverschrijding Ring Zuid
- Gemeenten willen ruim baan voor Nedersaksenlijn

Meer over dit onderwerp:
openbaarvervoer zuidelijke_ringweg
Deel dit artikel:

Recent nieuws