Instellingen

Rechter oordeelt: demonstreren met trekkers blijft verboden

Tijdens een vorig protest reden boeren nog wel over de snelweg
Tijdens een vorig protest reden boeren nog wel over de snelweg © De Vries Media
Het verbod op demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen blijft staan. Dat is de uitkomst van het kort geding dat Farmers Defence Force (FDF) tegen de Groningse veiligheidsregio had aangespannen.
Veiligheidsregio Groningen stelde maandagochtend een verbod in op het demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen. Sinds vorige week donderdag was het bijna dagelijks raak met protesterende boeren in en om Stad.

'Inperking van grondrecht'

FDF was het niet eens met het verbod en spande een kort geding aan. Volgens de boerenactiegroep is het verbod een inperking van het grondrecht op demonstreren.
De rechter gaat niet mee in de argumentatie van FDF, waardoor het verbod van de veiligheidsregio blijft staan. Volgens de rechtbank is de coronacrisis een voornaam argument om het verzoek van Farmers Defense Force af te wijzen.

Coronacrisis

‘Er is sprake van een coronacrisis’, aldus de rechtbank. ‘De voorzitter van de veiligheidsregio moet in staat worden gesteld om besluiten te nemen. De voorzitter van de veiligheidsregio heeft de bevoegdheid de wet uit te voeren en hij moet de wet kunnen uitvoeren.’
Daarnaast gaat de voorzieningenrechter mee in het oordeel van de veiligheidsregio dat de protesten gevaar opleveren voor de samenleving.

Zeer gevaarlijke situaties

Het gaat niet om een absoluut verbod op het recht van demonstratie, maar wel op demonstratie op een bepaalde manier, namelijk door het gebruik van landbouwvoertuigen. Het rijgedrag met trekkers heeft zeer gevaarlijke situaties opgeleverd en orders van de politie zijn massaal genegeerd. Het overige verkeer is ernstig gehinderd door andere weggebruikers.’
Farmers Defence Force gaf tijdens de zitting aan dat het besluit om trekkers te weren ‘disproportioneel’ was. Daar is geen sprake van, aldus de rechtbank.

Verlenging verbod?

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, ook voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, liet eerder al doorschemeren dat hij het verbod zelfs wil verlengen. Nu loopt het verbod tot komende maandag 7.00 uur, maar de kans bestaat dat die periode wordt verlengd.
Schuiling: 'Blij dat rechter het met ons eens is'

Onvrede over veevoerplannen

Boeren organiseerden de demonstraties uit onvrede over landbouwminister Schouten, die het veevoer wil aanpassen. Schouten wil dat de boeren geen eiwitrijk krachtvoer meer gebruiken omdat daarmee de uitstoot van stikstof omlaag gaat. Volgens de boeren gaat dit ten koste van de melkopbrengst en van de gezondheid van hun koeien.

Lees ook: