Capaciteit gevangenis Veenhuizen wordt uitgebreid

Esserheem in Veenhuizen.
Esserheem in Veenhuizen. © FPS/Jos Schuurman
De capaciteit van de gevangenissen Norgerhaven en Esserheem in Veenhuizen wordt uitgebreid naar in totaal 552 plaatsen.
Dat heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, schrijft RTV Drenthe. Norgerhaven en Esserheem bieden per locatie nu nog ruimte aan 240 gevangenen. Dat wordt 276 per locatie.

Reservecapaciteit

De justitiële jeugdinrichting Elker in Veenhuizen gaat dicht en wordt in de toekomst gebruikt als reservecapaciteit voor volwassen gedetineerden. Daar dreigt de komende jaren een tekort aan te ontstaan. Een deel van het personeel kan aan de slag bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.
De Tweede Kamer ging in oktober 2019 al akkoord met de sluiting van de jeugdgevangenis in Veenhuizen, omdat er in de toekomst te veel jeugdcellen leeg zouden komen te staan.

Uitgebreide renovatie

De gevangenissen Norgerhaven en Esserheem ondergaan de komende jaren een uitgebreide renovatie. In die tijd zal Bankenbosch, dat in 2013 werd gesloten, dienen als tijdelijke locatie voor de opvang van gedetineerden. Een deel van Bankenbosch zal ook worden gebruikt als dependance voor het Opleidingsinstituut van de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Gedeputeerde Henk Brink laat weten samen met de gemeente Noordenveld 'content te zijn met het bericht van de Minister dat de komende jaren fors wordt geïnvesteerd in de toekomstbestendigheid van de penitentiaire inrichting.'