'Het Sint Lucas is van ons allemaal, dus laten we er iets moois van maken'

De deuren van het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten gingen op 30 juni 2018 voorgoed dicht. Een nieuw ziekenhuis in Scheemda nam de functie na bijna honderd jaar over. Sindsdien staat het imposante gebouw leeg. Ramen zijn ingegooid en er staan ijzeren hekken omheen.

Een doorn in het oog van de Winschoter ondernemer Tim Meijer. 'Ik ben er geboren. Dit ziekenhuis is van ons allemaal. Het moet gewoon een nieuwe bestemming krijgen. Laten we er iets moois van maken', betoogt Meijer op de parkeerplaats van het ziekenhuis waar het onkruid welig tiert.

Hekken voor het voormalige Sint Lucas in Winschoten (Foto: RTV Noord/Nico Swart)

Nooit van de grond

De gemeente Oldambt heeft inmiddels een projectleider aangesteld om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het St. Lucas, zoals het oude ziekenhuis in de volksmond nog steeds wordt genoemd. De afgelopen jaren had een projectontwikkelaar het plan om er een outletcentrum van te maken. Maar dat kwam nooit van de grond.

De projectontwikkelaar ging failliet en de gemeente Oldambt heeft het gebouw gekocht om te kijken naar een nieuwe invulling.

Maar daar wil Tim Meijer niet op wachten. beter gezegd: hij wil meedenken. En hij niet alleen. Ook zijn 9-jarige dochter Liz heeft haar ideeën over het oude ziekenhuis.

Indoorspeelparadijs

'We hebben samen wat gebrainstormd en onze plannetjes op Facebook gezet', vertelt vader Tim. Dat leverde tientallen reacties op van mensen, die ook met allerlei suggesties kwamen. 'Een Indoor speelparadijs, een museum, een restaurant, een ontmoetingsplek voor jong en oud een opleidingscentrum. De meest diverse plannen komen voorbij. Ook van mensen die zeggen: gooi 'm maar tegen de vlakte.'

Tim en zijn dochter Liz hopen dat er nog meer ideeën komen. ' We gaan ze allemaal bundelen en aan de gemeente aanbieden'. Dwarsboomt hij zo niet de gang van zaken bij de gemeente?

"Nee hoor, ik ga binnenkort een kop koffie drinken met de projectleider. We kunnen elkaar alleen maar versterken', meent Meijer. De geboren en getogen Winschoter vindt dat het oude ziekenhuis voor iedereen moet zijn. 'We moeten er samen iets moois van maken. iets voor ons allemaal'.

We moeten er samen iets moois van maken; iets voor ons allemaal
Winschoter ondernemer Tim Meijer

Met dat laatste gedachtengoed stonden de Winschoter ondernemers Lucas en Mattheus Fleerkamp aan de basis van het oude ziekenhuis. De katholieke broers schonken een bedrag waarmee in 1926 een lang gekoesterde wens in vervulling ging. Een ziekenhuis voor alle Winschoters.

Lucas Fleerkamp

Het verhaal gaat dat Lucas iets meer geld schonk (9000 gulden) dan zijn broer, waardoor het de naam Sint Lucasziekenhuis kreeg. De naam Lucas staat al heel lang niet meer op het gebouw. Maar hij leeft nog steeds voort in de hoofden van de Winschoters. Misschien straks wel als het Lucas Indoorspeelparadijs.

Lees ook:

- Column: Open brief aan de Raad van Bestuur van het Ommelander Ziekenhuis Groningen
- Schedelzaag en gebruikte mortuariumbedden in de verkoop

Deel dit artikel:

Recent nieuws