Groepen boeren langs Groningse wegen: 'Wij houden een informatiemarkt' (update)

Boeren langs de weg bij Musselkanaal tijdens een eerdere actie
Boeren langs de weg bij Musselkanaal tijdens een eerdere actie © Marc Dol/112 Groningen
In onder meer Niezijl, Zuidbroek en Musselkanaal staan vrijdagmiddag tientallen trekkers opgesteld. Sommige boeren protesteren met borden.
Namens de groep boeren in Niezijl vertelt Diana Geerlings dat het niet om een protest gaat. 'Wij houden een informatiemarkt voor boeren.' Dat gebeurt volgen haar op zes á zeven plekken in de provincie. (update)
'We hebben in Niezijl vier sprekers die vertellen over het voerbeleid van minister Schouten. Zij vertellen over hoe boeren met het voerbeleid om moeten gaan, wat onze rechten zijn en waar je om moet denken.'
Een van de sprekers is Sieta van Keimpema, voorvrouw van Farmers Defence Force.

Politie geïnformeerd

De politie is volgens Geerlings donderdag op de hoogte gesteld van de plannen. Daarbij werd toegezegd dat er niet geprotesteerd zou worden. 'Hier in Niezijl is ook haast niemand met protestborden aanwezig. Ook op de terugweg zal er niet gedemonstreerd worden.'
Geerlings ziet wel dat de politie ter plaatse de situatie in de gaten houdt. 'Maar we houden ons aan de coronaregels en zorgen ervoor dat alles veilig verloopt.'

Blokkade Albert Heijn

Collega-boeren blokkeerden sinds vrijdagochtend vroeg het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Via Facebook liet boerenactiegroep Bar & Boos A7 weten dat zij niet van plan zijn naar Zwolle te gaan.
Rond 13:30 begonnen de actievoerders in Zwolle te vertrekken. Daarmee lijken ze gehoor te geven aan een ultimatum dat de gemeente Zwolle stelde. De burgemeester wilde dat de boeren uiterlijk dan zouden vertrekken.
Door de blokkade in Zwolle konden 230 filialen van Albert Heijn niet worden bevoorraad. Eerder werd een vergelijkbare actie gehouden bij het distributiecentrum van Coop in Gieten.
'De acties bij onze distributiecentra vinden wij niet de juiste weg. Het gaat de boeren om de maatregel van minister Schouten over het veevoer. Het is dus belangrijk dat boerenorganisaties met de overheid hierover in gesprek zijn en tot oplossingen komen', zegt een woordvoerder van Albert Heijn tegen RTV Oost.