Hongerige Wolf komt tóch in festivalsferen

Dit weekend zou de tiende editie zijn van Festival Hongerige Wolf. Door het coronavirus is het feest afgelast. Toch hielden bewoners en vrijwilligers zaterdag een klein feestje.
Aan de voet van de Dollarddijk, op het terrein waar het festival elk jaar gehouden wordt, kwamen ze bij elkaar om toch een beetje in de stemming te komen.

Miniversie

Het festival met popmuziek, Groningse artiesten en verschillende kunstvormen trekt jaarlijks duizenden mensen naar Hongerige Wolf en omgeving. Het is tien jaar geleden bedacht door Ruth Weites en een vriendin, die hun verjaardag eens goed wilden vieren met het dorp. Het liep uit op een jaarlijks terugkerend festival.
Het coronavirus gooit dit jaar roet in het eten. Vrijwilligers wilden elkaar wel weer zien, dus besloten ze spontaan een miniversie van het festijn te houden. Met pipowagen, optredens en zelfgemaakte broodjes.

Gevoel terug

'Dit geeft mij als inwoner een gevoel van hé, het voelt een klein beetje als een festival', zegt bestuurslid Thea Gielleit. 'Het is ontzettend fijn dat we hier kunnen staan bij het mooiste plekje van Hongerige Wolf aan de dijk van de Dollard.'
Toch een festival Hongerige Wolf.
Toch een festival Hongerige Wolf. © Martin Drent/RTV Noord
De optredens worden zaterdag verzorgd door Hugo de Haas, die er vaker heeft opgetreden. Hij vertelt verhalen en poëzie op elektronische muziek, waar mensen met een koptelefoon naar luisteren. 'Dit is op micro micro-schaal en op veilige afstand, maar ik ben blij om weer even te kunnen spelen', zegt De Haas.

Dansen in de klei

Oprichter Ruth Weites is er ook bij. Sinds enkele jaren heeft ze het organisatiestokje overgedragen vanwege haar verhuizing naar Deventer, maar ze komt net als veel andere mensen elk jaar terug: 'Als je houdt van festivals buiten, met je laarzen in de klei, kijkend jaar de graanvelden die bijna geoogst worden, dat is hartstikke mooi.'
De organisatie hoopt het festival over een jaar weer te kunnen houden. Volgens Weites, die warme banden heeft met het bestuur, hebben de meeste mensen gekozen voor een voucher. 'Slecht een paar mensen wilden geld terug, de meesten bewaren hun kaartje tot volgend jaar.'