Trekkerverbod bij demonstraties wordt niet verlengd

Trekkers op de Grote Markt
Trekkers op de Grote Markt © Marten Nauta/RTV Noord
Het verbod op het gebruik van trekkers bij acties van boeren in Groningen, Drenthe en Friesland wordt niet verlengd. Dat hebben de voorzitters van de noordelijke Veiligheidsregio's zondag besloten.
Het trekkerverbod loopt maandagochtend om 07.00 uur af. Schuiling liet deze week doorschemeren het verbod waarschijnlijk te zullen verlengen, maar dat is niet gebeurd.

Vooraf aanmelden

De Veiligheidsregio's zeggen er na gesprekken met Farmers Defence Force (FDF) en andere boerenorganisaties vanuit te gaan dat eventuele nieuwe demonstraties vooraf aangemeld worden. Daardoor is er tijd om de acties te beoordelen op openbare orde en veiligheid.
'Het niet verlengen van het verbod is geen vrijbrief voor blokkades met landbouwvoertuigen of ander onveilig gedrag. De bestaande wettelijke regels blijven van kracht. Aan de veiligheid bij demonstraties wordt niet getornd', zegt Schuiling, die als burgemeester van Groningen ook voorzitter van de Veiligheidsregio is.

Uit de hand gelopen

Het verbod is vorige week ingesteld nadat het volgens de Veiligheidsregio bij diverse demonstraties uit de hand is gelopen. 'Het zorgde op verschillende plekken tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. Deze demonstraties zijn niet vooraf gemeld', schrijft de Veiligheidsregio op haar website.
Friesland en Drenthe volgden snel en kondigden hetzelfde verbod af.

Rechtszaak

FDF was het niet eens met dat verbod en spande een kort geding aan. Volgens de actiegroep wordt de openbare orde niet in gevaar gebracht bij demonstraties met trekkers. De rechtbank in Groningen oordeelde donderdag dat het verbod blijft staan. Boeren mogen wel demonstreren, maar zonder trekker.

Boetes

Bij het Drentse Wijster zijn vorige week woensdag 63 actievoerders opgepakt, nadat ze met trekkers afvalverwerkingsbedrijf Attero blokkeerden. Ze kregen een bekeuring van 390 euro. Twee boeren die vorige week maandagavond met hun trekker door de stad reden, kregen ook een bekeuring.

Eiwit in voer

De boeren zijn boos op de minister vanwege haar plannen voor het aanpassen van het veevoer. Schouten wil dat de boeren geen eiwitrijk krachtvoer meer gebruiken omdat daarmee de uitstoot van stikstof omlaag gaat. Volgens de boeren gaat dit ten koste van de melkopbrengst en van de gezondheid van hun koeien.