'Explosie woning in Stad veroorzaakt door plofkraakspringstof'

De EOD doet onderzoek aan de Wibenaheerd
De EOD doet onderzoek aan de Wibenaheerd © Wesley Bos/Venema Media
De explosie van een appartement aan de Wibenaheerd in de stad Groningen op 1 mei is veroorzaakt door de springstof TATP. Die wordt onder meer gebruikt door plofkrakers en terroristen.
Dat meldt De Telegraaf, op basis van 'goed ingevoerde bronnen'. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland zegt tegenover de krant eind deze maand met meer details naar buiten te komen.
De springstof wordt gebruikt door plofkraken op geldautomaten, maar is ook bij de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel van enkele jaren geleden gebruikt.

Twee gewonden

Bij de explosie raakten twee mensen die in de woning waren gewond. Door de kracht van de klap werd de gevel van de woning eruit geblazen. In de nasleep van de ontploffing werden drie mensen - waaronder de gewonden - opgepakt, toen bleek dat er een explosieve stof gevonden werd.
Wat is TATP?

TATP werd in Groningen eerder gebruikt bij de Jumbo-afpersingen. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut is TATP een mengsel van aceton, waterstofperoxide en een sterk zuur. De ingrediënten zijn in bijna elke drogist of apotheek te koop. Geen semtex of dynamiet dus, maar een huis-tuin-en-keuken-explosief.

TATP staat voor tri-aceton-tri-peroxide en wordt vaak gebruikt door zelfmoordcommando's. Het is in een handomdraai gemaakt en relatief goedkoop. Dat de stof extreem instabiel is en bij het minste of geringste ontploft, wordt op de koop toegenomen. Zo zijn er in Israël tal van Palestijnse terroristen in het zicht van de haven gestrand omdat hun bomgordel te vroeg tot ontploffing kwam. TATP staat daarom ook wel bekend als 'de Moeder van Satan'. De Godin der goden die volgens de overleveringen een kind baarde dat niet 'goed' bleek te zijn. De duivel, die in verschillende vermommingen de strijd aanging met zijn Moeder om haar troon.