Vrachtschip Artemis vlotgetrokken

SABLES D'OLONNE - Donderdagmiddag zijn bergers erin geslaagd het vrachtschip Artemis van Amasus Shipping in Farmsum vlot te trekken.
Het schip kwam vorige week maandag tijdens een storm op het strand van de Franse badplaats Sables 'd Olonne te liggen.

Een aantal pogingen het schip vlot te trekken mislukten. De burgemeester van de Franse plaats dreigde zelfs het schip in stukken te laten zagen als het niet snel vlot werd getrokken.
Het wachten was echter op hoog water. Het strand bij Sables d'Olonne is een opgespoten zandstrand. Onder het zand liggen niet alleen rotsen, maar ook een stelsel van buizen. Franse autoriteiten vreesden dat deze stuk getrokken zouden worden, wanneer er bij laag water pogingen tot vlottrekken zouden worden ondernomen.
Donderdag aan het einde van de middag lukte het dan toch. Dit was eerder dan verwacht. De verwachting was dat er rond 7 april een nieuwe poging ondernomen kon worden, omdat dan weer een hoge waterstand verwacht werd. Bij een waterstand van 4.95 meter lukte het donderdag binnen een paar minuten om de Artemis los te krijgen.
De Artemis wordt nu naar een andere plek in Frankrijk gevaren. Hier zal het schip een inspectie ondergaan, voordat koers kan worden gezet naar Nederland. Over de omvang van de schade is nog niets bekend, behalve dat deze grotendeels gedekt is door verzekeringen.