FDF stelt ultimatum; minister legt het naast zich neer

Farmers Defence Force (FDF) heeft minister Carola Schouten een ultimatum gesteld. De boerenactiegroep wil dat de veevoermaatregel uiterlijk 21 juli van tafel is. De minister gaat er niet op in, zegt ze in een reactie.

Tot die tijd zullen er geen acties worden gehouden. Als de minister de eis van minder eiwit in het voer niet intrekt, komt de FDF weer in actie en zullen er wegen worden geblokkeerd.

'Dan zullen de FDF-strijders er voor zorgen dat er vanaf 21 juli 2020 stikstof wordt gereduceerd. En heel Nederland zal daaraan bijdragen', schrijft voorman Mark van den Oever in een verklaring op Facebook.

Boeren hebben de afgelopen weken in het hele land actiegevoerd tegen de veevoermaatregel. Wegen en distributiecentra werden geblokkeerd. Van den Oever vraagt nu aan alle boeren de acties stil te leggen en stelt dat de boeren hun tijd nu kunnen besteden in hun eigenlijke werk: het inkuilen van voer.

'Werkbare oplossing'

Farmers Defence Force zegt Schouten de mogelijkheid te willen bieden om voor 21 juli met de actiegroep om de tafel te gaan en een 'werkbare oplossing te bedenken die op draagvlak binnen de sector kan rekenen.

Farmer Friendly

Ook willen de boeren de tijd zonder actie gebruiken om verder in gesprek te gaan met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om het concept Farmer Friendly in de markt te zetten. Dit concept betekent voor boeren een eerlijker deel van de marges op voedselproducten, aldus FDF.

Reactie minister

Minister Schouten heeft inmiddels aangeven het ultimatum van de FDF naast zich neer te leggen. Een woordvoerder van de bewindsvrouw laat weten dat ze er kennis van neemt.

Lees ook:
- Boeren mogen weer protesteren, maar: 'Binnenstad in of de boel blokkeren kan niet'
- Waarom protesteren boeren eigenlijk bij distributiecentra voor supermarkten?
- Alles over de boerenprotesten in de provincie

Meer over dit onderwerp:
boerenprotesten boeren
Deel dit artikel:

Recent nieuws