'Met de hoeveelheid TATP uit appartement Beijum kun je een tank uitschakelen'

De hoeveelheid van 400 gram van de zeer explosieve stof triacetontriperoxide (TATP) die in het appartement aan de Wibenaheerd in Stad afgelopen mei werd gevonden, is voldoende om een tank uit te schakelen.

Dat zegt explosievendeskundige Jan Kapel.

Het appartement aan de Wibenaheerd ontplofte op 1 mei. De 27-jarige bewoner en een 20-jarige vrouw raakten daarbij gewond. Het tweetal wordt onder meer verdacht van het veroorzaken van de explosie en het maken van de explosieven. Samen met een derde man (27) zouden ze plofkraken aan het voorbereiden zijn, meent het OM.

Bijna net zo krachtig als TNT

'TATP is bijna net zo krachtig als TNT, de meest gebruikte springstof', zegt Kapel, die beveiligingspersoneel traint in het opsporen en onschadelijk maken van explosieven. TATP is simpel gezegd een cocktail van chemische stofjes uit huis-tuin-en-keukenmiddelen.

Om een vergelijking te maken: in een handgranaat zit tussen de 60 en 100 gram springstof zoals TNT. Met 400 gram TATP blaas je een auto van de wereld
Explosievendeskundige Jan Kapel

'Met een euro of tien aan grondstoffen kom je al een heel eind', en dat maakt het volgens Kapel zo populair onder terroristen en plofkrakers.

Handgranaat

Om een vergelijking te maken: in een handgranaat zit tussen de 60 en 100 gram springstof zoals TNT. Met 400 gram TATP 'blaas je een auto van de wereld', volgens Kapel. Het is een hoeveelheid springstof die in de Tweede Wereldoorlog in handgranaten zat en werd gebruikt om tanks onschadelijk te maken.

'Die brachten voldoende schade toe om essentiële onderdelen zoals de motor uit te schakelen. Dat geeft wel aan wat je hier in handen hebt', zegt Kapel over de zaak in Stad.

Onbewoonbaar

De explosie daar was zo krachtig dat de voor- en achtergevel uit de woning werden geblazen. Ook van de binnenmuren bleef weinig over. Vier woningen in de flat zijn onbewoonbaar verklaard.

Zeker in de beginperiode dat deze geïmproviseerde explosieven werden gebruikt, zijn een aantal opruimers in Nederland gewond geraakt
Jan Kapel

Het ongeluk laat zien hoe gevaarlijk TATP is. Vooral omdat veel makers aan de slag gaan met een handleiding van het internet en zich amper bewust zijn van de risico's. De explosieve cocktail is namelijk instabiel: hitte, wrijving, schokken, statische elektriciteit, één verkeerde beweging kan een explosie veroorzaken.

Risicovol

Niet alleen voor de makers is het explosief risicovol, maar ook voor de mensen die het opsporen en onschadelijk maken, zegt Kapel. 'Zeker in de beginperiode dat deze geïmproviseerde explosieven werden gebruikt zijn een aantal opruimers in Nederland gewond geraakt. Dat varieerde van heftige brandwonden tot het verliezen van ledematen.'

Lees ook:
- 'Explosie woning in Stad veroorzaakt door plofkraakspringstof'
- Veendammer leverde grondstof voor explosieve TATP in flat Stad
- Nieuw explosief materiaal gevonden in ontploft pand Beijum

Meer over dit onderwerp:
plofkraken criminaliteit
Deel dit artikel:

Recent nieuws