Geen landelijk verbod op boerenprotesten met trekkers

Er komt geen landelijk verbod op boerenprotesten waarbij landbouwvoertuigen zoals trekkers worden ingezet. 'Dat is juridisch niet haalbaar en is te vergaand. Zolang de boeren zich houden aan de regels, mogen zij demonstreren.'

Dit liet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag weten na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.

Gezamenlijke afspraken

Burgemeesters, veiligheidsregio's, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid gaan gezamenlijk afspreken hoe zij voortaan omgaan met de boerenprotesten. Binnenkort komen zij daarvoor samen.

'Die afspraken moeten wij altijd hanteren. Een daarvan is dat wij elkaar op tijd gaan informeren. Dat de burgemeester van Den Haag bijvoorbeeld op tijd weet dat de boeren oprukken naar zijn stad.'

Geen vrijbrief

Zondag maakte de Veiligheidsregio Groningen bekend dat het trekkerverbod bij demonstraties niet zou worden verlengd. 'Het niet verlengen van het verbod is geen vrijbrief voor blokkades met landbouwvoertuigen of ander onveilig gedrag', zei burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, daarbij.

'Zeker weer acties'

Eerder op de maandag maakte voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) duidelijk dat Nederland volgende week zeker weer te maken krijgt met tal van acties. Hij zei dat nadat landbouwminister Schouten een ultimatum van FDF naast zich had neergelegd. De boeren willen dat zij uiterlijk op 21 juli de gewraakte veevoermaatregel intrekt.

Maandag was het laatste Veiligheidsberaad voor de zomer. Op 17 augustus komen de 25 burgemeesters weer samen.

Lees ook:
- FDF stelt ultimatum; minister legt het naast zich neer
- Trekkerverbod bij demonstraties wordt niet verlengd

Meer over dit onderwerp:
boerenprotesten boeren
Deel dit artikel:

Recent nieuws