'Trekkerverbod zomaar terug als nieuwe boerenacties te ver gaan'

Trekkers langs de snelweg tijdens eerder protest
Trekkers langs de snelweg tijdens eerder protest © Steven Radersma/RTV Noord
Als boeren weer met landbouwvoertuigen wegen blokkeren of dorpen en steden intrekken, is het trekkerverbod zomaar weer terug van weggeweest. Daarvoor waarschuwt Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen.
'De beschikking wordt dan weer van stal gehaald, en dat duurt maar een paar minuten.'
Schuiling reageert daarmee op de woorden van Farmers Defence Force (FDF). De boerenactiegroep stelde maandag vanaf komende week weer actie te gaan voeren als minister Schouten niet zou ingaan op een ultimatum dat FDF stelde. De groep wil de maatregel over minder eiwitrijk voedsel voor het vee van tafel hebben. Schouten verwierp dat ultimatum vrijwel ogenblikkelijk.
'Er kunnen komende week overal in het land wegblokkades en wilde acties opduiken', zei FDF-leider Mark van den Oever maandag tegen het ANP.

Handreiking

Schuiling, ook burgemeester van Groningen, moet niets weten van die acties. 'We hebben in Noord-Nederland een handreiking gedaan, en staan demonstraties met trekkers weer toe.' Daarvoor gelden wel verschillende voorwaarden: er mogen geen wegblokkades komen en ook in dorpen en steden zijn demonstraties met landbouwvoertuigen niet toegestaan.
'We hebben afspraken gemaakt, als men wil demonstreren moet dat ruim van tevoren aangekondigd worden. Als je zelf de zaak verpest, dan verpest je het ook voor heel veel andere mensen. Bovendien raak je dan elk draagvlak in de samenleving kwijt voor je actie.'

Langer dan een week

Een eventueel nieuw verbod gaat langer duren dan het vorige verbod, dat voor een week gold, stelt Schuiling. 'Ga er maar vanuit dat, als die beslissing wel weer genomen moet worden, dat voor een heel lange tijd zal zijn.'