Eis vijf maanden cel tegen man die via kattenluikje brand stichtte bij buurvrouw

De rechtbank in Assen.
De rechtbank in Assen. © Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
Tegen een 68-jarige man uit Eexterveenschekanaal is voor de rechtbank in Assen vijf maanden celstraf geëist, waarvan 27 dagen voorwaardelijk, omdat hij het huis van zijn buurvrouw in brand probeerde te steken.
De man gooide in februari via een kattenluik lampenolie in de woning en wierp er twee brandende lucifers erachteraan.
De buurvrouw en haar vriend kwamen thuis toen het net gebeurd was. Ze zagen de buurman weglopen. Op de vloer bij het kattenluik lag een plas olie, met daarin de brandende lucifers. Ze trapten het vuur uit.
De twee waren erg geschrokken, omdat er meerdere huisdieren in de woning waren en het heel anders had kunnen aflopen, zei een van de rechters tegen de 68-jarige verdachte.

Zieke vrouw

Ik heb er veel spijt van en ik schaam me, reageerde de man emotioneel. Het ging begin dit jaar geestelijk niet goed met hem. Na jarenlang voor zijn zieke vrouw te hebben gezorgd, overleed zij en daarbij kreeg hij financiële problemen.
Toen hij in die periode ook nog een boze brief van zijn buurvrouw kreeg, ging het mis. Het licht ging uit, vatte de man samen.

Langere tijd ruzie

Hij kon zich flarden herinneren van dat hij de lampenolie had gepakt en bij het kattenluikje zat, vertelde hij. Waarom hij het had gedaan, kon hij niet goed verklaren.
Zijn buurvrouw vertelde aan de politie dat ze al langere tijd ruzie hadden, maar dat ontkende de 68-jarige man. Ik ben dat altijd uit de weg gegaan, omdat mijn vrouw niet van ruzie hield.

Opgenomen in kliniek

De man is na ruim vier maanden voorarrest een paar weken geleden overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek in Assen, waar hij het komende half jaar behandeld wordt. Uit onderzoek blijkt dat hij depressief is. Ook is hij verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
De officier vindt het belangrijk dat de man in de kliniek blijft en eiste daarom een onvoorwaardelijke celstraf gelijk die gelijk is aan het voorarrest. Daarnaast wil hij dat de man uit Eexterveenschekanaal zijn buurvrouw 5600 euro schadevergoeding betaalt.
De rechtbank doet op 28 juli uitspraak.