'Het gras van het Noorderplantsoen ruiken' bij alternatief Noorderzon

Noorderzon-directeur Femke Eerland in het Noorderplantsoen
Noorderzon-directeur Femke Eerland in het Noorderplantsoen © Rene Walhout/RTV Noord
Al gauw zo’n 150 duizend bezoekers komen er jaarlijks in augustus af op het Noorderzonfestival in Stad. Maar dit jaar blijft het stil in het Noorderplantsoen.
De dertigste editie van het festival werd afgelopen april vanwege de coronacrisis afgelast. Toch kunnen de echte fans de komende weken hun culturele hart ophalen op het Noorderzomerprogramma.
‘Normaal laten we op Noorderzon een dwarsdoorsnede van wereldwijde kunst en cultuur zien. Met het Noorderzomerprogramma laten we een dwarsdoorsnede van Noorderzon zien’, vertelt Femke Eerland, directeur van Noorderzon tijdens een wandeling rond de vijver in het Noorderplantsoen. ‘Over een paar weken zou je hier het geklingel en geklangel van de steigerbouwers horen, hadden we de eerste instructie-avonden met de vrijwilligers gehad en zou ik hier nu vol adrenaline staan.’

Bijzondere dertigste editie

Premier Rutte haalde maandag 20 april een streep door de dertigste editie van Noorderzon toen hij tijdens de persconferentie bekendmaakte dat evenementen tot 1 september vanwege corona niet door mochten gaan. ‘Het is voor ons ongelofelijk schakelen geweest in die dagen’, zegt Eerland.
‘De periode tussen 16 maart, toen de coronamaatregelen kwamen, en 20 april, duurde voor mijn gevoel maanden. Maar in realiteit was het iets meer dan een maand. We hadden een bijzondere dertigste editie van Noorderzon verwacht, maar dit hadden we niet kunnen voorspellen’, lacht ze.

Gekrompen

Door de afgelasting loopt de organisatie van Noorderzon veel inkomsten mis. ‘Maar het betekent ook dat er een ongelofelijke hoeveelheid lasten wegvalt. Het gros van wat wij doen zit in de programmering en de productie van het hele plantsoen’, legt Eerland uit.
We zijn nu gekrompen naar de maat die ons financieel past en daar hebben we het Noorderzomerprogramma op gemaakt
Femke Eerland - Directeur Noorderzon
‘We zijn nu gekrompen naar de maat die ons financieel past en daar hebben we het Noorderzomerprogramma op gemaakt.’

Niet in een hokje

‘Met het Noorderzomerprogramma hebben we geprobeerd een programma vorm te geven waar mensen Noorderzon in herkennen’, zegt Eerland over het culturele programma dat vanaf donderdag op verschillende locaties in Groningen en Haren te beleven valt.
‘Dus we zijn bij onze leest gebleven, niet iets anders gaan doen, maar gewoon wat we normaal ook doen: eigenzinnige dingen die je niet per se in een hokje kan passen. Zoals een audio-tour in de Hortus en in Stad en mooie internationale films. En sommige halen we terug, zoals de Tjechov van vorig jaar.’

Arno van der Heyden, Rosa Timmer en Mohamed Yusuf Boss

Ankerpunt op ieder Noorderzonfestival is Arno’s Aperitief van Arno van der Heyden. Ook in het Noorderzomerprogramma heeft hij een plek gekregen. In het Grand Theatre brengt hij het programma Noorderzon aan huis met Dagblad van het Noorden-columniste Rosa Timmer als side-kick.
Noorderzon heeft natuurlijk wel bezoekers met een hele hoge verbeeldingsgraad
Femke Eerland - Directeur Noorderzon
In de Nieuwe Kerk aan de Boteringestraat in Stad brengt de Groninger danser en choreograaf Mohamed Yusuf Boss vier keer zijn voorstelling AFAR.

'Het gras toch ruiken'

De line-up van het Noorderzomerprogramma mag dan in orde zijn, een festival zonder gezellig een hapje en een drankje in het Noorderplantsoen is het bepaald niet.
‘Noorderzon heeft natuurlijk wel bezoekers met een hele hoge verbeeldingsgraad’, lacht de directeur. ‘Ik verwacht dat mensen straks in het Grand Theatre, in de Nieuwe Kerk, tijdens een audiotour of in het Forum nog steeds het gras van het Noorderplantsoen ruiken.’
Informatie over Noorderzomerprogramma is te vinden op de website