NAM hoeft sportschoolhouder geen voorschot op zijn schadeclaim te geven

Sportschoolhouder Joop Aukes
Sportschoolhouder Joop Aukes © Goos de Boer / RTV Noord
De NAM hoeft het gevraagde voorschot van 150.000 euro op de totale schadeclaim van sportschoolhouder Aukes uit Delfzijl niet te betalen. Dat heeft de rechter vrijdag beslist.
De sportondernemer kampt naar eigen zeggen met een schadepost van 13 miljoen euro die is ontstaan door gaswinning door de NAM. Hij hoopte via een spoedprocedure op een voorschot waarmee hij voorlopig weer uit de voeten kon.

Smartengeld

In het voorschot van 150.000 euro zat ook een deel voor immateriële schade. Dit is smartengeld voor het psychische leed dat Aukes al jarenlang ondervindt. De rechter vindt dat de NAM 5000 euro aan smartengeld aan de sportschoolhouder moet betalen. De rest van de gevraagde vordering is te complex voor een spoedeisende zaak, zoals dit kort geding. Advocaat Jeroen de Boer, de raadsman van Aukes, liet weten dat een bodemprocedure wordt opgestart waarin alles dat van belang is voor de zaak grondig wordt uitgezocht.

Vier ton

Sinds 2014 kampt Aukes met gaswinningsschade. Eind 2019 kreeg hij een vergoeding van vier ton overgemaakt. Hiermee kon de man de noodzakelijkste schade herstellen, waardoor de sportschool weer kon draaien. Aukes kocht het pand ooit voor 1,2 miljoen euro. Het is nu nog maar zo'n vier ton waard, zei de ondernemer eerder tegen de rechter. Ondertussen zijn nieuwe schademeldingen gemeld. De afwikkeling daarvan ligt in handen van het Instituut Mijnbouwschade Groningen.

Lange adem

Het is volgens de ondernemer een kwestie van een lange adem. Bemiddelingspogingen door onder meer voormalig Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders en burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl liepen op niets uit. Bovendien ging een groot deel van het eerder uitgekeerde schadebedrag linea recta naar huisbankier Rabobank. Volgens Aukes is al zeven jaar niet meer in zijn bedrijf geïnvesteerd en staat het stil. Dit zorgt voor een terugloop van het aantal leden.