Al meer dan 800 schademeldingen na aardbeving Loppersum

Het plaatsnaambord van Loppersum
Het plaatsnaambord van Loppersum © ANP
Het aantal schademeldingen na de beving bij Loppersum van dinsdagmiddag is tot vrijdag 16.00 uur verder opgelopen tot 833 meldingen. Het aantal meldingen van acuut onveilige situaties steeg naar elf.
Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Uit de directe omgeving van Loppersum kwamen 89 meldingen. Het gaat dan om meldingen uit een gebied met een straal van vijf kilometer rond het epicentrum.

Ruim 60 procent meer

Het aantal schademeldingen is ruim 60 procent meer dan in een normale, aardbevingsloze week. Dat betekent dat er bijna tweederde meer meldingen gedaan zijn dan op hetzelfde moment vorige week, toen er 517 meldingen waren.
Donderdagochtend stond de teller nog op 495 meldingen, het dubbele aantal van een normale week.
De kleinere beving bij Siddeburen (kracht 1,8) in de vroege ochtend van donderdag 16 juli lijkt nauwelijks bijgedragen te hebben aan de extra schademeldingen.

Acuut onveilige situaties

Het aantal schademeldingen van acuut onveilige situaties, de zogenoemde AOS-meldingen, is na gistermiddag verder opgelopen. De in totaal elf meldingen zijn intussen bezocht door het IMG. Twee van deze werden beoordeeld als gegrond.
Een melding van schade kwam van een locatie ruim veertig kilometer buiten het epicentrum, de tweede lag op ongeveer twintig km. Er zijn maatregelen getroffen om de veiligheid zeker te stellen.