Aardbeving met kracht van 2.3 bij Startenhuizen, gevolgd door naschok (update)

Een seismograaf
Een seismograaf © ANP
In de nacht van zaterdag op zondag is er rond vijf over vier een aardbeving in onze provincie geweest. Vijf minuten later volgde een lichte naschok.
Uit de automatische meting van het KNMI bleek dat het ging het om een beving van 2.4 op de schaal van Richter. Dat is even later bijgesteld tot 2.3. Het epicentrum lag bij Startenhuizen. De naschok had een kracht van 0.9 en lag op dezelfde plek.
De bodem in het bevingsgebied roert zich de laatste dagen. In Loppersum was er dinsdag een beving van 2.7, in Hellum donderdag een beving van 1.8.

Naschok

'Naschokken zien we niet altijd', zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI. 'Maar zeker bij de wat zwaardere bevingen zoals deze komt het wel eens voor. De grond is onrustig de laatste dagen, je merkt dat er meer activiteit gaande is.'

Meldingen

Groningers zijn wakker geworden door de beving. De meldingen op de redactie komen onder andere uit 't Zandt, Middelstum en Loppersum. Volgens een paar van de meldingen voelde de beving minder heftig dan die in Loppersum, eerder deze week.
Op deze kaart is te zien waar de eerste meldingen vandaan kwamen:
Hier kwamen de eerste meldingen vandaan
Hier kwamen de eerste meldingen vandaan © RTV Noord
Dit bericht is aangevuld met quotes van het KNMI