Aflevering 13 van de podcast Credo over Ede Staal. Zoon Jelger: ‘Het ligt nog steeds gevoelig’

Ede Staal
Ede Staal © RTV Noord
‘Vaak is het een eer om er aan herinnerd te worden door mensen, maar soms kan het heel dichtbij komen’. Dat zegt Jelger Staal, de vijfde van zes zoons van Ede Staal in aflevering 13 van de podcast Credo.
Jelger was anderhalf jaar oud toen zijn vader overleed. Hij heeft Ede dus nooit gekend. Dat zijn vader zo beroemd is, levert soms gekke situaties op. Zo werd hij als puber op de middelbare school gevraagd door een jongen of hij soms de zoon was van Ede Staal.
Jelger bevestigde dat het zo was. ‘Ik leuf t nait. Ik leuf t nait’ was t merkwaardige antwoord van de jongen. Jelger merkte toen dat andere mensen er kennelijk veel meer waarde aan hechtten dan dat hij zelf doet.
Via de muziek leerde hij ook de gevoelens van zijn pa kennen. ‘Hoe beter ik mezelf leer kennen, des te meer zie ik mezelf terug in mijn vader’. Vooral de Engelse nummers van zijn vader spreken hem aan. Hij herkent er veel in, ook al omdat hij zelf ook muziek maakt.
Jelger Staal in zijn woning in Haren
Jelger Staal in zijn woning in Haren © Rolf Schreuder
Maar naar de muziek van pa luisteren ligt nog steeds erg gevoelig. ‘Het is gewoon erg emotioneel. Dat heb ik altijd eigenlijk altijd. Toen ik kleiner was, was het makkelijker, maar hoe meer ik dus mezelf leer kennen, hoe gevoeliger het is om zijn muziek te horen.’
Zo gevoelig dat hij in het gesprek ook Ede’s liedjes niet wil horen.
Dit en veel meer in het indringende gesprek met een zoon van een beroemde vader over de man die hij nooit heeft gekend.

Waar te beluisteren?

Inmiddels zijn er dus dertien afleveringen te beluisteren. Tweewekelijks verschijnt een nieuwe editie van Credo.
Beluister hieronder aflevering 13 van Credo:
of via rtvnoord.nl/podcasts en/of via Spotify.

Meer afleveringen?

Wil je meer afleveringen horen? De podcast Credo, het leven van Ede Staal is hier op de website van RTV Noord te vinden, maar ook rechtstreeks via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Op die manier kun je waar en wanneer je wilt op jouw moment een of meerdere afleveringen beluisteren.
Klik op abonneren als je automatisch op de hoogte wilt blijven van nieuwe afleveringen.
Andere podcasts
Ook geïnteresseerd in andere podcasts van RTV Noord? Volg dan De Koffiecorner, de wekelijkse podcast over de Groningse sportwereld (Spotify, Apple Podcasts, Youtube) of Turbulente Tijden, een documentaireserie over het omstreden windmolenpark N33 (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast).