Appingedamse helpt gehavende babyvleermuis: 'Hij moet gered worden’

Het babyvleermuisje
Het babyvleermuisje © RTV Noord
Een vleermuisje lag zondagochtend hulpeloos op de grond in de tuin van Giny van Gelderen in Appingedam. Ze wist één ding zeker: ‘Hij moet gered worden’.
Van Gelderen hoorde de avond ervoor haar kat met veel lawaai. ‘Ik ging kijken, maar de kat rende weer naar buiten. Hij zat onder de tafel, maar ik kon niks bij hem vinden’, vertelt ze.
‘Vanochtend zag ik een zwart dingetje onder de tafel liggen en het bleek een babyvleermuis te zijn. Ik heb gelijk keukenpapier gepakt en het beestje in een theedoek gelegd.’
Giny van Gelderen
Giny van Gelderen © RTV Noord

Hulp inschakelen

‘Maar wat moet je doen als je een vleermuisje vindt?’ vroeg van Gelderen zich af. Ze heeft verschillende mensen gebeld. Ze belde DoeZoo in Leens, maar daar kreeg ze niemand te pakken. Vervolgens belde ze Pim Lollinga van Stichting Faunavisie Wildcare. Hij vertelde dat het erg complex is om het vleermuisje te voeren en dat hem dat niet lukte. Petra Flaming van de vleeermuisopvang Stadskanaal adviseerde om de Dierenambulance te bellen.

Dierenambulance

Presentator Derk Bosscher van het tv-programma Expeditie Grunnen was in de buurt en besloot te helpen. Hij belde de dierenambulance en legde de situatie uit. Nog geen half uur later stond de Dierenambulance uit Pekela op de stoep.

Meegenomen

Het vleermuisje is overgebracht naar de dierenopvang in Ureterp en wordt nu goed verzorgd. Dankzij de snelle hulpactie van Giny van Gelderen en de dierenambulance komt het beestje er snel weer bovenop.