Met de auto of op de trekker naar Bilthoven? Groningse boeren zijn er nog niet uit (update)

De Groningse boeren beraden zich vanavond over de oproep van Farmers Defence Force (FDF) om woensdag met de auto naar de protestactie bij het RIVM in Bilthoven te komen.

Actieleider Piet Postma van de groep FDF-boeren uit het noorden en westen van de provincie laat alle mogelijkheden open: 'Of we nou met auto of met de trekker of misschien wel met de trekker op diepladers naar het RIVM gaan, bespreken we straks. En we gaan daar ook vanavond niks over zeggen.'

'Vraag je eerst maar eens af waarom de Veiligheidsregio Utrecht bang is voor onze trekkers, dat ze dat hebben verboden. Er gaat hoe dan ook morgen wat gebeuren', aldus Postma.

Zijn collega Wim ten Den namens de groep uit Westerwolde kan ook nog niks zeggen over de plannen van de Groningers: 'We gaan daar om tien uur over vergaderen.'

Verboden voor trekkers

Eerder vandaag verbood waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht, als voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht, het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie Utrecht.

Het verbod geldt voor dinsdag en woensdag en treft dus de actie die boeren willen houden.

Risico's

Volgens Den Oudsten kan de demonstratie niet 'veilig, ordentelijk en gezond' verlopen als er een onbekend aantal tractoren naar De Bilt komt. Dat levert volgens hem ernstige risico's op voor het verkeer, belemmert hulpdiensten in hun werk en geeft kans op wanordelijkheden, zo lieten de gemeente De Bilt en de veiligheidsregio weten.

Legervoertuigen schermen gebouw af

Bij het protest komen er legervoertuigen bij het RIVM-gebouw in Bilthoven te staan. Dat bevestigt het ministerie van Defensie. Een woordvoerder van Den Oudsten zegt dat die moeten voorkomen dat de voertuigen van de boeren te dichtbij komen.

Er worden ongeveer vijftien legervrachtwagens en zo'n veertig militairen ingezet. Die sluiten straten af. Volgens de woordvoerder van Den Oudsten moeten die het gebouw van het gezondheidsinstituut afschermen, ook vanwege de werkzaamheden bij het RIVM. Het gebouw zou niet mogen trillen.

Biltse Rading

De betogers zijn niet welkom bij het pand van het RIVM, maar mogen demonstreren bij de Biltse Rading. Daar is ruimte voor tweeduizend mensen.

Bij eerdere boerenprotesten in Den Haag werden ook legervoertuigen ingezet. Ook in Bilthoven vroeg de gemeente al eens om ondersteuning van Defensie, maar daar is het zover niet gekomen.

De voertuigen worden ditmaal alleen ingezet om een blokkade te vormen. Dat gebeurt in samenspraak met de politie. Verder heeft het leger geen rol bij het protest, zegt Defensie.

De vlog van FDF-voorman Mark van den Oever.

'Kom met de auto'

In een reactie daarop liet Jos Ubels van FDF weten dat het doel te groot is om de actie op korte termijn af te blazen. 'We denken met de trekker meer te bereiken, maar afblazen is geen optie.'

Hij roept iedereen op om met de auto te komen, meldt RTV Drenthe.

Dit bericht is aangevuld met het nieuws dat er legervoertuigen bij het RIVM-gebouw komen te staan

Lees ook:
- Voorlopig geen boerenacties aangekondigd in onze provincie
- LTO: 'Let wel op dat je de publieke opinie niet verliest'
- Deze boeren gaan niet de straat op om te protesteren

Meer over dit onderwerp:
boeren boerenprotesten
Deel dit artikel:

Recent nieuws