Brug Ellerhuizen tot volgend jaar gesloten voor vaarverkeer

De Ellerhuizerbrug tussen Zuidwolde en Bedum is gesloten voor vaarverkeer. De staat van de monumentale brug uit 1928 vraagt al langere tijd om aandacht. Afgelopen zaterdag is de brug ook nog eens geraakt door een auto.
Volgens Henk van der Velde, voorzitter van Dorpsbelangenvereniging APB Bedum, is er een essentieel onderdeel voor het openen van de brug geraakt. De provincie Groningen geeft aan dat er bij een controle, zes weken geleden, al besloten is de brug te sluiten. De bediening van was volgens de provincie niet veilig genoeg meer.

Meer mankementen

Dit zijn niet de enige mankementen aan de brug. Tijdens onderzoek in 2010 is vastgesteld dat de fundering van de ophaalbrug in slechte staat verkeert en dat er sprake is van softrot van de houten funderingspalen.
De monumentale brug kent vele mankementen
Er zijn toen maatregelen getroffen. Ook heeft de ophaalbrug problemen met openen bij hete temperaturen. 'Zomers wordt de brug gekoeld bij temperaturen boven de 25 graden', vertelt Van der Velde. 'Via een pomp stroomt er water uit het Boterdiep over de brug'.

Roep om verbreden brug

De brug staat op de renovatielijst bij de provincie, maar kan niet op korte termijn worden hersteld. 'Het is erfgoed', vertelt Van der Velde. 'De brug kan dus niet vervangen worden.'
Op de facebookpagina van de Dorpsbelangenvereniging APB Bedum zijn veel reacties binnengekomen over het aanpassen van de brug, aldus Van der Velde. 'Laat men de brug alsjeblieft breder maken, zodat je er makkelijker overheen kan', was bijvoorbeeld een reactie.
De provincie Groningen laat weten volgend vaarseizoen met de brug aan de slag te gaan. Tot die tijd moet het vaarverkeer vanuit Groningen via Winsum naar Bedum.