Scheuren door Groningen: nieuwe routes door het bevingsgebied

Een huis met bevingsschade in de steigers (archief)
Een huis met bevingsschade in de steigers (archief) © Jos Schuurman/FPS
De Groninger Bodem Beweging (GBB) presenteert drie routes door het aardbevingsgebied: Scheuren door Groningen. Volgens de belangenvereniging is het doel om toeristen aan de hand van de routes te informeren over de gevolgen van de gaswinning in onze provincie.
'Vaak weet men er het fijne niet van. Veel Nederlanders gaan dit jaar in eigen land op vakantie. Mensen die naar Groningen gaan, kunnen wandelend, fietsend of autorijdend kennismaken met de prachtige provincie', schrijft de Groninger Bodem Beweging.

Welke routes zijn er?

Voor wandelaars is de verloren erfgoedroute samengesteld, over 18,4 kilometer van Loppersum naar Uithuizermeeden. Fietsers kunnen via knooppunten de breuklijnenroute van 37,6 kilometer rond Loppersum rijden. Voor automobilisten en motorrijders is een rondje gas geven samengesteld, over 117,6 kilometer.
De routes voeren onder meer langs gesloopte huizen, wisselwoningen, versterkte woningen, gaslocaties, monumentale panden en kerken en rijksmonumenten.

Waar te vinden?

Via de website van de GBB zijn de routes te vinden, ook zijn ze verkrijgbaar bij verschillende VVV's, campings en horecagelegenheden.