Nog maar één op zeven noorderlingen viert deze zomer vakantie in buitenland

Ze mogen dan hunkeren naar vrijheid en gezelligheid: inwoners van Noord-Nederland zijn deze zomer uiterst voorzichtig bij het plannen van hun vakantie.

Dat blijkt uit onderzoek van Lifelines, het instituut van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat langjarig onderzoek doet naar de gezondheid van 167.000 noorderlingen.

Slechts één op de zeven naar buitenland

Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts veertien procent van de Noord-Nederlanders deze zomer op vakantie gaat naar het buitenland, waar dat normaal zestig procent is. Slechts één procent van die Noord-Nederlandse toeristen kiest deze zomer voor het vliegtuig.

Zeventig procent zegt bovendien zijn of haar vakantieplannen te hebben gewijzigd vanwege corona, terwijl vrijwel niemand een land buiten de EU of een land met code oranje bezoekt.

Een meerderheid van de noorderlingen geeft de voorkeur aan het houden van afstand, ook los van de coronacrisis
UMCG-onderzoeker Prof. Dr. Lude Franke

'Het valt mij op', zegt onderzoeker Lude Franke, onderzoeker bij het UMCG, 'dat Noord-Nederlanders voorzichtig zijn en dat een meerderheid van de mensen de voorkeur geeft aan het houden van afstand, ook los van de coronacrisis. Dat suggereert dat de mindset in het Noorden bijdraagt aan het naleven van de overheidsadviezen.'

Dat heeft misschien te maken met de spreekwoordelijke Groningse nuchterheid, denkt hij.

UMCG-hoogleraar Lude Franke (Foto: UMCG)

'Noorden steunt tweede lockdown'

Ruim driekwart van de Noord-Nederlanders verwacht dat de pandemie langer gaat duren dan dit jaar, aldus het Lifelines-onderzoek; twee derde verwacht een tweede coronagolf. Mocht die inderdaad komen, dan geeft 89 procent aan een voorstander te zijn van een lockdown. Wel pleiten velen daarbij voor een regionale lockdown, en een ander beleid voor ouderen en kwetsbaren.

Bijna alle noorderlingen (93 procent) zijn voorstander van het mijden van bars, restaurants, festivals en sportwedstrijden als die tweede golf zich aandient.

Representatief?

Blijft de vraag of het Lifelines-onderzoek representatief is. Franke denkt van wel. 'Het klopt dat er meer vrouwen en mannen aan meedoen', zegt hij, 'en dat de deelnemers wat hoger opgeleid zijn dan gemiddeld. Niettemin denk ik dat we er wel wat richtingen uit kunnen destilleren.'

Lees ook:
- Veel Groningers niet onbezorgd op vakantie: 'Houdt iedereen zich wel aan de maatregelen?'
- 'Hoe ziek je wordt na een coronabesmetting is deels erfelijk bepaald'
- Alles over de coronacrisis

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg onderwijs RUG studenten toerisme umcg
Deel dit artikel:

Recent nieuws