'Gemeenten moeten zich voorbereiden op verwachte schuldengolf'

Het massale verlies aan inkomen vanwege de coronacrisis stort veel mensen diep in de schulden. De NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners, waarschuwt daarvoor in een brief aan alle gemeenten.

De gemeenten moeten volgens de NVVK extra middelen opnemen in de begroting om tegemoet te komen aan de aankomende golf van mensen met schulden.

Na zomer grote golf

De NVVK denkt dat het in het ergste geval gaat om een verdubbeling van het aantal huishoudens met schulden. Deze zomer zou nog een periode van rust zijn, maar wat de NVVK betreft is dat eerder het oog van de storm.

Na de zomer wordt een grote golf aan hulpvragen bij de schuldhulpverlening van iedere gemeente verwacht. Gemeenten zouden zich daar nu op moeten voorbereiden. De brief komt aan het begin van het zomerreces, omdat veel gemeenten nog bezig zijn met het maken van de begroting voor 2021.

'Genoeg geld vrijmaken'

Daarin moet volgens voorzitter Marco Florijn van de NVVK genoeg geld voor de schuldhulpverlening in worden opgenomen om de schuldengolf het hoofd te bieden.

Dat het kan gaan om een verdubbeling van het aantal gevallen, toont onderzoek van netwerk SchuldenlabNL en adviesbureau Deloitte, dat in juni van dit jaar verscheen. Dat voorziet nog dit jaar dertig procent meer mensen met betalingsproblemen en zo’n dertig procent meer mensen met schulden.

Nieuwe groep hulpvragers

Ook zou de gemeentelijke schuldhulpverlening zich volgens Florijn moeten voorbereiden op een nieuwe samenstelling van de groep hulpvragers. Hij denkt aan meer zzp'ers, meer flexwerkers, meer 35-minners, meer schoolverlaters die nog weinig WW-rechten hebben opgebouwd en meer 55-plussers die na ontslag moeite hebben om opnieuw aan een baan te komen.

Florijn, die wethouder in Rotterdam en Leeuwarden is geweest, zegt zich ervan bewust te zijn dat veel gemeenten financieel onder druk staan. Toch wijst hij er op dat er 'maatschappelijke winst' valt te behalen door het signaleren en voorkomen van schulden in een vroeg stadium.

Lees ook:
- 'Coronacrisis treft kwetsbare wijken hard, meer geld nodig'
- Groningen vreest forse stijging aantal bijstandsgerechtigden door corona
- Groningen wil 'Zweedse model' invoeren om schuldhulptrajecten te versoepelen

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws