'Aantal melkveehouders neemt komende jaren fors af'

Koeien in de wei
Koeien in de wei © Flickr/Rik Asbreuk
Het aantal melkveebedrijven in Nederland daalt de komende tien jaar waarschijnlijk fors, van 15.000 tot zo'n 10.000. Daarbij zakt het aantal koeien naar verwachting met circa 10 procent.
Deze prognoses hebben bestuurders van zuivelcoöperatie FrieslandCampina bekendgemaakt in een gesprek met Het Financiële Dagblad.
'Het is niet dat wij de afname van het aantal koeien of het aantal melkveehouders politiek of sociaal wenselijk vinden', benadrukt coöperatiebestuursvoorzitter Frans Keurentjes. 'Maar dit zijn de meest aannemelijke inschattingen als je de huidige ontwikkelingen, zoals dat jaarlijks 2 tot 3 procent van de melkveehouders stopt, doortrekt. Op deze realiteit moet de onderneming inspelen.'

Melkproductie wel op peil

Het concern verwacht de melkproductie wel op peil te kunnen houden. FrieslandCampina denkt namelijk dat de afname van het aantal boeren gepaard kan gaan met 'een betere verdeling' van de melkveehouderij.
'Geen intensivering maar een betere allocatie', aldus Keurentjes. Dat zou volgens het FD neerkomen op grotere bedrijven met meer koeien en een schaalgrootte, iets wat kan botsten met de ambities van politici en milieugroepen. Volgens FrieslandCampina zouden de boeren dan beter kunnen investeren in technologische oplossingen voor de uitstoot van stikstof en broeikasgassen.

Uiteindelijk naar nul

'Die kunnen uiteindelijk naar nul', vult FrieslandCampina-topman Hein Schumacher tegenover de krant aan. Dat is volgens hem mogelijk door te investeren in bijvoorbeeld voerefficiëntie, stalaanpassingen en duurzame energiebronnen als zon, wind en mestbewerking.