LTO stapt uit overleg met minister over veevoermaatregel

Protesterende boeren op trekkers tegen de veevoermaatregel
Protesterende boeren op trekkers tegen de veevoermaatregel © ANP
Boerenbelangenorganisatie LTO Nederland staakt de gesprekken met het ministerie van Landbouw over de veevoermaatregel.
De Land- en Tuinbouworganisatie en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) noemen verder praten 'zinloos zolang het alternatieve plan van de sector als 'onuitvoerbaar' wordt bestempeld én er geen PBL-doorrekening is', meldt RTV Drenthe.

Minder stikstof

Minister Schouten wil eiwitrijk veevoer vanaf 1 september vier maanden verbieden zodat melkveehouders minder stikstof gaan uitstoten. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) rekent alternatieve plannen nog door.
'In afwachting van de PBL-doorrekening van het sectoralternatief eind augustus hebben de melkveepartijen met het ministerie gesproken over de praktische uitvoerbaarheid van het sectorplan. Alle demonstraties, juridische procedures en lobbyinzet ten spijt wordt er door het ministerie onvoldoende ruimte gegeven aan het gepresenteerde alternatief dat een betere situatie voor boeren moet opleveren', schrijven de partijen.

Van tafel

'Zelfs bij een positieve doorrekening door het PBL biedt het proces onvoldoende vertrouwen in het tot wasdom komen van het sectoralternatief. Er zullen nu eerst stappen richting de sector moeten worden gezet om het vertrouwen te herstellen, voordat gesprekken tot resultaat leiden. De voermaatregel moet wat de sector betreft van tafel.'