Hoe staan Groningse gemeenten tegenover de komst van mogelijke wietfabrieken?

Joints bij een coffeeshop.
Joints bij een coffeeshop. © ANP
Staat er na volgend jaar een wietfabriek in onze provincie? Het zou zomaar kunnen. Aspirant-telers kunnen tot 28 juli een aanvraag bij het ministerie indienen om een wietfabriek te starten. Cruciaal is wel dat gemeente waar ze zich willen vestigen daar voor openstaat.
Een aantal gemeenten is geselecteerd om deel te nemen aan de wietproef. In onze provincie is de gemeente Groningen uitverkozen. Maar de wietfabriek zelf, hoeft niet per definitie in Groningen te staan. Die kan ook in een andere gemeente komen en leveren aan de gemeente Groningen.
De overheid wijst uiteindelijk tien telers aan die minimaal 6500 kilo wiet per jaar mogen produceren. Alleen telers die over de juiste papieren beschikken, mogen zo’n wietfabriek starten. Dit moet ertoe leiden dat illegale wietteelt en criminaliteit afneemt. RTV Noord peilde hoe Groningse gemeenten tegenover aanvragen van aspirant-telers staan.

'Kant-en-klare aanvragen'

In het Westerkwartier hebben zich al een aantal aspirant-telers gemeld, al laat gemeentewoordvoerder Joost Tanasale weten dat veel verzoeken waarschijnlijk ook op de burelen bij andere gemeenten zijn geploft.
‘Dat zijn duidelijk kant-en-klare aanvragen. Iemand uit bijvoorbeeld Nijmegen gebruikt dan hetzelfde format om bij ons een aanvraag doen, maar kan dezelfde aanvraag na een aantal aanpassingen net zo goed bij de gemeente Groningen neerleggen.’
Desondanks behandelt het Westerkwartier aanvragen voor een mogelijke wietfabriek met open vizier, stelt Tanasale. ‘We nemen alles serieus in behandeling en toetsen aanvragen aan de hand van landelijke en onze eigen voorwaarden. Zo gaan we te werk volgens het Damoclesbeleid (de wet die optreedt tegen coffeeshops die de voorwaarden overtreden, red.) en bekijken we of geldstromen wel in de haak zijn. Op basis daarvan bepalen we of we een aanvraag wel of niet toestaan.’
Stadskanaal is niet geselecteerd als één van de proefkonijnen voor de wietproef, dus wij doen niet mee
Bert Viel - Gemeentewoordvoerder

Niet alle gemeenten enthousiast

Niet alle Groningse gemeenten zitten te wachten op een wietfabriek. Zo schiet de gemeente Stadskanaal aanvragen op voorhand af.
‘Wij zijn als gemeente niet geselecteerd als één van de proefkonijnen voor de wietproef, dus wij doen niet mee’, is de lezing van woordvoerder Bert Viel. Het Hogeland hanteert min of meer dezelfde strekking. ‘Maar’, zegt een woordvoerder, ‘mochten er aanvragen binnenkomen, dan zal het college daar een besluit over nemen.’
Wiet in coffeeshop.
Wiet in coffeeshop. © ANP

Akkoord van ministerie

Zoals gezegd moet het ministerie van Veiligheid en Justitie een aanvraag van een aspirant-teler eerst goedkeuren, alvorens de gemeente waar ze zich willen vestigen daar op kan reageren. Wiettelers moeten in zo'n aanvraag kunnen onderbouwen hoe er geteeld wordt, om welke soorten het gaat en de manier waarop de levering plaatsvindt.
Groningen is één van de tien Nederlandse gemeenten die is uitverkoren voor de wietproef, maar de gemeente wacht liever nog even af welke verzoeken er allemaal binnenstromen bij het ministerie. ‘Wij wachten de procedure bij het Rijk af. Pas daarna kijken we weer’, laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten.
Er zijn voor Midden-Groningen meerdere contacten geweest met potentiële belangstellenden
Joost Koedam - Gemeentewoordvoerder
Die afwachtende houding geldt ook voor Delfzijl, Loppersum, Appingedam en Westerwolde. In deze vier gemeenten werd er, voor zover bekend, nog niet geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een wietfabriek. In Midden-Groningen ligt dat weer anders: ‘Er zijn meerdere contacten geweest met potentiële belangstellenden. De gesprekken met kandidaten lopen nog. Later beslissen we of we daar groen licht voor zullen geven of niet’, licht woordvoerder Joost Koedam toe.

Serieuze aanvragen

In Veendam en Pekela is er ook geïnformeerd naar de mogelijkheden. Bleef het in Pekela bij informatie opvragen; in Veendam is er al één serieus verzoek dat wordt besproken. ‘Belangrijk voor ons is dat het produceren van wiet op een veilige manier kan plaatsvinden en past binnen het bestemmingsplan. De aanvraag moet ook voldoen aan de eisen in het kader van openbare orde en de landelijke richtlijnen, waaronder een vergunning van de rijksoverheid’, reageert de gemeente.
Wiet in een coffeeshop.
Wiet in een coffeeshop. © ANP
Tot slot blijkt ook Oldambt een populaire gemeente voor een locatie om cannabis te produceren, bevestigt een gemeentewoordvoerder. De gemeente had ook graag meegedaan aan de landelijke wietproef. Het ingezetenencriterium, dat betekent dat de gemeente als grensgemeente met Duitsland geen buitenlanders mag toestaan bij beide coffeeshops, vormde echter een struikelblok. Als de gemeente daar aan zou toegeven, loopt men naar verwachting veel inkomsten mis.
Tegenover de komst van een wietfabriek is de gemeente Oldambt wel positief gestemd, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan. Er hebben zich meerdere kandidaten gemeld met interesse en hun aanvragen heeft de gemeente in beraad. De gemeente wil nog niet kwijt welke locaties de aspirant-telers in gedachten hebben voor hun handel, maar zegt alle opties serieus te nemen.

Selectieprocedure

Uiteindelijk worden maximaal tien telers gekozen. De selectieprocedure bij het ministerie zal naar verwachting een half jaar in beslag nemen. Eind dit jaar moet duidelijk zijn welke telers voor de proef in aanmerking komen. Of die deadline wordt gehaald, is afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen.