Verwaarloosd 'jacht van Willem Endstra’ moet verdwijnen; eigenaar vraagt om meer tijd

Het zinkende jacht in de haven van Slochteren
Het zinkende jacht in de haven van Slochteren © Jeroen Willems/RTV Noord
Iedereen, ook de eigenaar van het verwaarloosde 'schip van Willem Endstra', is het er over eens: het schip in de Slochterhaven moet weg. Maar de vraag wie moet opdraaien voor de kosten blijft een heet hangijzer.
Dat bleek maandagmiddag tijdens de zitting in de rechtbank in Groningen tussen de gemeente Midden-Groningen en de huidige eigenaar van het schip.
Al langere tijd ligt het schip in de haven van Slochteren en zinkt steeds verder weg. Ongeveer een maand geleden is er een olievlek aangetroffen. De brandweer heeft uit voorzorg 'oil booms' om het schip gelegd. Dat is een drijvende afscheiding die moet voorkomen dat olie zich verspreidt.

Verwijderen

De gemeente en waterschap Hunze en Aa's willen dat het schip wordt verwijderd omdat het jacht er niet permanent mag liggen. Ze willen dat de eigenaar opdraait voor de kosten.
Maar dat ziet eigenaar Harko Kempinga niet zitten. Hij vindt dat de gemeente Midden-Groningen medeverantwoordelijk is voor de nu ontstane situatie en dus ook de bergingskosten moet betalen. Kempinga stapte daarom naar de rechter.
Ik ben door de gemeente van de stroom afgesloten. De gemeente wist dat het schip ging zinken als ze de stroom zouden afsluiten
Harko Kempinga - eigenaar van het jacht
'Ik ben door de gemeente van de stroom afgesloten. De gemeente wist dat het schip ging zinken als ze de stroom zouden afsluiten', vertelt hij maandagmiddag in de rechtszaal. De stroom was nodig om een pomp te laten werken die het water uit het kapotte schip pompte zodat het niet zou zinken.

'Gemeente niet verantwoordelijk'

Maar volgens het verweer van de gemeente Midden-Groningen is zij niet verantwoordelijk voor de staat van het schip. Zij blijft er op dit moment bij dat de bergingskosten betaald moeten worden door de eigenaar van het jacht.
Het zinkende jacht in de haven van Slochteren
Het zinkende jacht in de haven van Slochteren © Jeroen Willems/RTV Noord

Ongeneeslijk ziek

Eigenaar Harko Kempinga kocht het kapotte schip met de bedoeling om het op te knappen en vervolgens de Middellandse Zee op te gaan. Hij werd echter ongeneeslijk ziek waardoor hij niet aan de plannen toekwam. Volgens Kempinga is het schip eigendom geweest van vastgoedmakelaar Willem Endstra die in 2004 werd vermoord.

Meer tijd

Als het schip verwijderd moet worden, dan wil de eigenaar daar wel de tijd voor krijgen, vanwege zijn persoonlijke situatie. 'Binnen vier weken moet dat lukken', stelt zijn advocaat.
De gemeente vindt dat echter te lang, omdat het schip steeds verder wegzakt. Daardoor bestaat de kans dat het gaat breken. Dat komt omdat er steeds meer water in het schip stroomt.
De rechter gaat zich over de zaak buigen en doet over een week uitspraak.