Redding van wadloper bij Rottum levert Nederlands-Duitse oefening op (met video)

Bemanningslid van de KNRM oefent met het Duitse mandje
Bemanningslid van de KNRM oefent met het Duitse mandje © KNRM Eemshaven
De redding van een wadloper bij Rottum op 8 juli jongstleden heeft een mooie samenwerking opgeleverd. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) Eemshaven en de Duitse marine hebben door de gezamenlijke reddingsactie zo'n goed contact gekregen, dat ze inmiddels samen hebben geoefend.
De wadloper die begin deze maand in de problemen raakte, zocht contact met het Kustwachtcentrum en die alarmeerde de KNRM in de Eemshaven. 'Maar de heli van de Duitse marine is tijdelijk gestationeerd op Borkum', vertelt Karla Knol van de KNRM. 'Die was snel ter plaatse en heeft de man vervolgens op onze reddingboot gehesen.'

Mandje

Dat deden de Duitsers met behulp van een mandje. Dat lieten ze vanuit de heli naar beneden zakken, waarna de wadloper kon instappen om omhoog te worden gehesen.
Zo'n mandje is hier minder bekend. Knol: 'Wij werken met een sling'. Dat is een band die onder de armen van het slachtoffer door gaat. Het slachtoffer kan zo hangend in de helikopter worden gehesen.
We hebben inmiddels zo'n leuk contact opgebouwd, dat er vast nog wel meerdere trainingen volgen
Karla Knol - KNRM
'Duitse reddingboten hebben vaak meer ruimte op het voordek', vervolgt Knol. 'Als zij iemand van een schip redden, wordt het mandje dus vaak voorop geplaatst. Maar onze schepen hebben juist meer ruimte op het achterdek. Na de redding van de wadloper hebben we afgesproken samen te gaan oefenen om te kijken waar het mandje bij onze schepen het best geplaatst kan worden. We hebben trouwens ook met de sling geoefend.'

Vervolg

Vanwege de coronacrisis kon maar een klein deel van de bemanning meedoen aan de grensoverschrijdende oefening. 'Maar we hebben inmiddels zo'n leuk contact opgebouwd, dat er vast nog wel meerdere trainingen volgen', besluit Knol.
Bekijk hieronder de beelden van de Nederlands-Duitse oefening met het mandje en de sling.