CNV: 'Garandeer goed openbaar vervoer tot en met 2021'

Sinds het begin van de coronacrisis zijn de bussen vaak nagenoeg leeg
Sinds het begin van de coronacrisis zijn de bussen vaak nagenoeg leeg © Jeroen Pijper Photography/Flickr
Vakbond CNV wil dat er zo snel mogelijk helderheid komt over de toekomst van het openbaar busvervoer in onze provincie. Dat zegt Job Marskamp, onderhandelaar van CNV Vakmensen.
Hij reageert daarmee op de waarschuwing van busmaatschappij Qbuzz aan de eigen medewerkers voor de mogelijk blijvende gevolgen van de coronacrisis. Topman Gerrit Spijksma zegt in een videoboodschap aan werknemers dat minder vraag uiteindelijk minder bussen en minder personeel zal betekenen.
CNV'er Marskamp: ‘Ik kan me voorstellen dat chauffeurs zich zorgen maken als je zo’n bericht krijgt. Die onzekerheid moet weg en de rust moet zo snel mogelijk terugkomen.’

Dienstregeling 2021 nog onduidelijk

Qbuzz laat weten dat de diensten in 2020 niet worden aangepast. Dat is volgens de topman mogelijk gemaakt door de financiële ruimte die de overheid heeft geboden en het is met de opdrachtgevers afgesproken. ‘Maar voor 2021 is de dienstregeling nog niet duidelijk’, zegt Spijksma.
Marskamp snapt dat de organisatie naar de toekomst kijkt en dat de coronacrisis z’n weerslag heeft op de bedrijfsvoering. ‘Maar’ zegt hij, ‘ik denk dat Den Haag en de provincies, in hun rol als opdrachtgever. zekerheid kunnen bieden aan de sector. De overheden kunnen tegen de vervoersbedrijven zeggen: Wij garanderen goed openbaar vervoer en staan daar garant voor.’

Werkgevers, werknemers en reizigers

‘Dan kunnen werkgevers verder en hebben werknemers geen last van onzekerheid. Ik denk dat daar heel veel duidelijk nodig is, ook voor de middellange termijn, denk aan 2021, 2022.’
‘Dat is heel belangrijk voor de sector. Dan kunnen we met gerust hart verder. Het zou mooi zijn als de overheid zegt: in elk geval tot en met 2021 garanderen wij goed vervoer voor reizigers en dus ook voor werknemers.'
En de rol van het OV-bureau Groningen Drenthe? ‘Ook het OV-bureau kan de problematiek bespreken met de provincies en het Rijk. Druk houden bovenin en dan komt er meer zekerheid', aldus de CNV-onderhandelaar.

In september meer duidelijkheid

Sinds maart maken veel minder reizigers gebruik van het openbaar vervoer. Tegelijkertijd zijn er steeds meer zwartrijders, zo blijkt volgens Marskamp uit een onlangs gehouden steekproef.
Eind juni gaf Qbuzz al aan mogelijk te gaan schrappen in de dienstregeling van 2021. Het bedrijf zei toen 'op zoek te zijn naar een nieuw evenwicht tussen vervoersvraag- en aanbod'.
In september moet er meer duidelijkheid komen voor de werknemers van Qbuzz.