'Ik heb niet het gevoel dat ik mij vanwege mijn leeftijd extra moet bewijzen'

Hoofdscout Wes Beuvink van FC Groningen
Hoofdscout Wes Beuvink van FC Groningen © FC Groningen
Met Wes Beuvink als nieuwe hoofdscout geeft FC Groningen wederom een 'jonkie' de kans op een voorname plek binnen de organisatie. Volgens de 21-jarige Tukker is 'leeftijd ook maar een getal'. 'Ik heb niet het gevoel dat ik mij vanwege mijn leeftijd extra moet bewijzen.'
Zo verrast als er op social media wordt gereageerd op zijn aanstelling, zo verrast was Beuvink zelf ook toen hij voor het eerst werd gepolst door technisch directeur Mark-Jan Fledderus. Na een jaar als videoscout wilde de club hem graag strikken als hoofdscout. 'Het was zeker een doel van mij, maar meer een langetermijndoel. Ik had absoluut niet gedacht dat het zo snel zou gaan.

Jonge honden

'Ik ben echt blij dat wij een directie hebben die voor de volle honderd procent achter mij staat en mij het vertrouwen geeft. Daar ben ik echt dankbaar voor. Het zegt wel iets dat Groningen mensen met dit soort profielen als ik een kans geeft. Normaliter zitten in de voetballerij iets meer ervaren mensen op zulke posities.' Met algemeen directeur Wouter Gudde (35) en Mark-Jan Fledderus (37) aan het roer kent de club op voorname posities betrekkelijk jongen honden.

Beelden, data en langs de lijn

Nieuwe spelers worden momenteel gescout door het in kaart brengen van drie aspecten. Een spelers wordt op basis van beelden geanalyseerd, de data worden bekeken en een scout bekijkt van langs de lijn de verrichtingen van de mogelijke aankoop.
'Wij zijn heel ver op het gebied van data- en video scouting. Wij geloven dat data helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen. Het helpt je het risico op mislukte transfers te minimaliseren en het slagingspercentage omhoog te krijgen', aldus de kersverse hoofdscout.