Radeloze Woltersumers doen beroep op burgemeester: 'Ons leven wordt vermorzeld'

Een huis met aardbevingsschade (ter illustratie)
Een huis met aardbevingsschade (ter illustratie) © Marco Grimmon/RTV Noord
Ze wachten al jaren vergeefs op een versterkingsadvies voor hun beschadigde woningen. Vier bewoners van de Kollerijweg in Woltersum zijn ten einde raad en doen daarom nu een persoonlijk beroep op burgemeester Koen Schuiling.
In een open brief leggen de Woltersumers uit hoe ze ze zijn vastgelopen in de bureaucratie 'Onze huizen staan in stutten, en negen maanden geleden beloofde minister Wiebes de Tweede Kamer nog prioriteit te geven aan onze zaak. Met de gemeente sloten we een akkoord dat onze zaak versnellen zou, maar we blijven speelbal van ambtelijke molens. Ons leven wordt vermorzeld', zeggen ze.
Eén van de woningen in Woltersum die in de stutten staat
Eén van de woningen in Woltersum die in de stutten staat © Marco Grimmon/RTV Noord
De briefschrijvers verwijzen naar het plan dat ze vorig jaar bedachten om de zaak weer vlot te trekken en aanvankelijk enthousiast door de betrokken instanties werd onthaald. 'Er kwam even vaart in: vooruitlopend op de officiële procedures konden we met hulp van de gemeente vast een huis laten tekenen en de gemeentelijke procedures doorlopen. Opdat de sloop kon beginnen zodra er een akkoord was.'

Onwil

Toen minister Wiebes bovendien beloofde dat hun zaak met voorrang door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zou worden behandeld, scheen er eindelijk licht aan het eind van de tunnel. Maar die hoop inmiddels weer in de Groningse bodem ingeslagen. Volgens de Woltersumers komt dit door ambtelijke onwil. Niet alleen bij de NCG, maar ook bij de gemeente Groningen.
Is dit de gemeente waaraan u leiding wilt geven?
Woltersumers in een brief aan burgemeester Schuiling
Daarom wenden ze zich nu rechtstreeks tot de burgemeester. 'Uw afdelingen zijn volkomen de verbinding met de realiteit kwijt. Wij roepen u daarover ter verantwoording. (...) We slapen niet meer en zien geen uitweg. Is dit de gemeente waaraan u leiding wilt geven? Wat gaat u daar aan doen?'
Lees hier de volledige brief.