Meer aandacht voor moeders met drankprobleem

GRONINGEN - Hulpverleners of artsen hebben het vaak niet in de gaten als een aanstaande moeder drinkt, daarom wordt er geen actie ondernomen. Om dat te veranderen wordt er binnenkort een werkconferentie gehouden voor artsen, verloskundigen en hulpverleners.
Het komt in onze provincie nog regelmatig voor dat aanstaande moeders verslaafd zijn aan alcohol. Het gaat naar schatting om tientallen zwangere vrouwen die verslaafd zijn en die blijven drinken tijdens de zwangerschap. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan de groei van het kind verstoren en zo leiden tot misvormingen of ernstige afwijkingen. Bijvoorbeeld aan het hart of aan de hersenen.
Moeders die onder het zogeheten NAS-protocol vallen, komen onder begeleiding van Verslavingszorg Noord-Nederland. Ze moeten zich strikt aan de regels houden. Geen drank- of drugs, het huis op orde en regelmatig zichzelf melden bij Jeugdzorg en het consultatiebureau. Dit protocol wordt echter nog niet genoeg ingezet. Daarom komt er eind deze maand een werkconferentie om te kijken of deze moeders beter opgespoord kunnen worden.