FC Groningen oefent zaterdag voor maximaal 4100 supporters

Het stadion van FC Groningen
Het stadion van FC Groningen © JK Beeld
Bijna vijf maanden bleven de Nederlandse voetbalstadions leeg, maar de poorten gaan nu weer open. In beperkte mate, dat wel. Met een gezondheidscheck aan de deur en veel lege ruimtes op de tribunes.
Het is voor de profclubs een puzzel om de capaciteit van hun stadions zo goed en efficiënt mogelijk te benutten binnen de geldende coronamaatregelen.
'We hebben onszelf uitgedaagd om tot de optimale invulling te komen', zegt de perschef van FC Groningen tegen het ANP. Na veel puzzelen kwam de FC op een maximale capaciteit van 4100 toeschouwers.

Heracles

Zaterdag oefent Groningen in eigen stadion, dat normaal plaats biedt aan ruim 22.500 mensen, tegen Heracles Almelo. Supporters uit hetzelfde huishouden kunnen naast elkaar zitten, net als jongeren tot 18 jaar. Zij hoeven bij elkaar in het uitvak onderling ook geen 1,5 meter afstand te houden.
De paar duizend fans die naar binnen mogen, hopen ongetwijfeld Arjen Robben in actie te zien. De kans is klein dat de hij het veld op komt. Robben werkt toe naar de competitiestart over zes weken.

Vaste plaats, vast tijdstip

Supporters die komen kijken krijgen niet alleen een vaste zitplaats, maar moeten zich ook op een vast tijdstip melden bij het stadion. De in- en uitstroom van het publiek verloopt gefaseerd. Fans op de hoge tribune gaan als eerste naar binnen. Fans kunnen voor dat ze het stadion ingaan een kopje koffie of een biertje kopen.
Veel andere profclubs voetballen voor minder publiek. Utrecht speelt zaterdag in een lege Galgenwaard tegen AZ, SC Cambuur oefent zaterdag thuis tegen PEC Zwolle voor maximaal 2000 mensen. Cambuur heeft de afgelopen tijd al meer oefenwedstrijden gespeeld tegen amateurclubs. Daarbij waren 250 fans welkom.