A7-drugssmokkel: Finse Hells Angel de cel in

Naast de drugs werd ook een grote hoeveelheid geld in beslag genomen
Naast de drugs werd ook een grote hoeveelheid geld in beslag genomen © Openbaar Ministerie Noord-Nederland
Een 44-jarige Fin is in zijn vaderland veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor de smokkel van 86 kilo methamfetamine uit Nederland. Het drugstransport werd begin maart op de A7 bij Bad Nieuweschans onderschept.
Daarbij werden 86 pakketten vol speed met een geschatte straatwaarde van zevenhonderdduizend euro in beslag genomen. De organisatie achter het transport was ook bezig om 300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Australië te verschepen.
Volgens Finse media is de veroordeelde man lid van motorclub Hells Angels. In Leeuwarden staan acht Friezen en een Fin terecht voor hun rol in de smokkel.

Drugs vervangen door neppakjes

Bij aanhouding op de A7 vonden agenten de verstopte methamfetamine. Tijdens het onderzoek ontdekte de politie dat de lading waarschijnlijk naar de 44-jarige Fin toe werd gebracht. De drugs werden in beslag genomen en vervangen door neppakjes. De auto werd vervolgens overgebracht naar de Finse stad Vantaa, een voorstad van Helsinki. De 44-jarige man haalde de 'drugs' daar uit de auto, stopte ze in IKEA-tassen, zette die in zijn eigen auto en reed er vervolgens mee naar een loods in een andere plaats.
Ongeveer een half uur na aankomst ging een 36-jarige man het pakhuis in. Toen greep de politie in en werden ze gearresteerd. Bij de loods namen agenten negen kilo cannabis, 38 kilo explosieven, vuurwapens en munitie in beslag.
De 36-jarige man die ook in de loods was opgepakt, werd vrijgesproken van drugshandel. Volgens de Finse rechters is niet bewezen dat hij in de loods met de drugs in aanraking is geweest. Wel kreeg hij een voorwaardelijke straf voor wapenbezit.

Criminele burgerinfiltrant

Een derde Fin, een 49-jarige vermeende handlanger, is naar Nederland overgebracht om berecht te worden. Bij het onderzoek, Operatie Vidar, maakte de politie gebruik van een criminele burgerinfiltrant.
De eerste inleidende zitting van die zaak was in juni in Leeuwarden. De advocaten van verdachten zeiden toen dat de politie te ver is gegaan bij het onderzoek.