Boeren willen onderzoek naar stroomkabels langs Eemshaven

Windmolens of toerisme?
Windmolens of toerisme? © Koen Suyk/ANP
Boerenorganisatie LTO Noord vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de gevolgen van het aanleggen van de kabels voor het afvoeren van de stroom van een groot windmolenpark dat boven de Wadden wordt gebouwd.
Van de negen mogelijke tracés voor de kabel zijn er na overleg met regionale overheden twee overgebleven: één langs de westelijke kant van de Eemshaven en één ten oosten van die haven.

Verzilting

LTO Noord pleit voor de oostelijke variant, omdat daar veel minder hoogwaardige landbouwgrond hoeft te worden doorkruist. De boeren zijn met name bang voor verzilting als er een twaalf meter brede sleuf moet worden gegraven.
Voorzitter Lammert Westerhuis van LTO Noord afdeling Het Hogeland: 'Als er éenmaal verzilting optreedt, draai je het niet meer terug. Bij een project met een waarde tussen de 800 miljoen en 1 miljard hoort een complete uitwerking van de agrarische waarden, zeker als je draagvlak wilt krijgen onder boeren.'

Provincies denken er anders over

Volgens de boerenorganisatie loopt de westelijke variant bovendien door een kwetsbaarder deel van de Waddenzee dan de route aan de oostkant van de Eemshaven.
Maar de provincies Groningen en Friesland, netwerkbeheerder TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben een voorkeur voor de westelijke optie, onder meer omdat aanleg ten oosten van de haven technisch lastiger zou zijn.

Besluit valt komend najaar

Het windmolenpark in Noord-Nederland is goed voor zo’n 700 megawatt, dat zijn ongeveer zeventig tot honderd windmolens. De aanleg moet tussen 2023 en 2026 plaatsvinden.
In het najaar neemt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een besluit over het aansluitpunt en de route waar de kabels geplaatst worden.