NAM voelt er niets voor om gasveld na 2022 open te houden

Minister Wiebes kijkt bij een ontmantelde winningslocatie in Ten Post
Minister Wiebes kijkt bij een ontmantelde winningslocatie in Ten Post © ANP
Het is volgens de NAM ‘onwenselijk en onnodig’ om het gasveld in Groningen na 2022 open te houden. Dat schrijft het gasconcern in een zienswijze over de gaswinning voor komend jaar.
Daarmee gaat de NAM in tegen de wens van minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Het ministerie wil het Groningenveld na 2022 nog vier jaar beschikbaar houden voor noodscenario’s, zoals extreem koude winters. Het veld kan dan pas in 2026 definitief dicht.

Niet geschikt

Maar volgens de NAM is het Groningenveld niet geschikt als reserveveld en kan het dicht binnen twee jaar. De productie-installaties in Groningen zijn volgens het bedrijf niet ontworpen om als back-up te draaien. Daardoor is het veld ‘mogelijk niet betrouwbaar genoeg voor een dergelijke rol’, stelt de NAM.
Daarnaast is ‘een back-uprol onwenselijk en onnodig’, zegt de NAM. ‘Onwenselijk voor de mensen in Groningen en alle andere betrokkenen. Onnodig omdat er alternatieven zijn om toch tot sluiting in 2022 over te gaan zonder Groningen als back-up.’

Minimale hoeveelheid

Bovendien moet er een minimale hoeveelheid gas worden gewonnen om zo’n reserverol waar te maken, ‘vergelijkbaar met het stationair draaien van een auto’, legt de NAM uit. Daarom zou er tussen de 2,4 miljard en 5,8 miljard kuub gas per jaar moeten gewonnen tot 2026.
De NAM wil daarom dat het ministerie zoekt naar alternatieven voor de reserverol van het gasveld, zodat het gasveld definitief in 2022 kan worden gesloten.